Viktig melding fra fastlegene: – Ikke oppsøk legekontorene med luftveisproblemer

Fastlegene i Rakkestad vil i største mulig grad gå over til videokonsultasjoner.

DEL

– Korona-pandemien har ført til omveltninger på legekontorene i kommunen. Vi må redusere smittespredningen mest mulig. Særlig hvis man er tett i luftveiene med snørr, hoste eller tungpust, er det viktig at man ikke oppsøker legekontoret; men at man i stedet ringer eller sender melding, skriver fastlege i Rakkestad, Karl Sigurd Hovland, til Rakkestad Avis i en e-post.

Legetime over video

Hovland forteller at fastlegene i størst mulig grad skal gå over til videokonsultasjoner.

– Frem til man får dette helt opp og går, gjennomføres også telefonkonsultasjoner. Erfaringene så langt viser at mange bekymringer kan klareres via elektronisk kommunikasjon. Hvis pasienten forbereder seg litt før timen, for eksempel måler feber og puls, er det fint, sier han.

Dersom pasientens problem er av en slik art at det kreves fysisk undersøkelse, kan legene avtale at pasienten møter opp på kontoret.

– Er det snakk om hoste, snørr eller tungpust, kan vi imidlertid ikke ta det inn på det vanlige kontoret. Det har blitt opprettet et eget undersøkelsesrom på Familiesenteret for dem som er mer alvorlig syk og trenger fysisk undersøkelse, understreker han.

Les også:

Begrenset kapasitet på "smittekontoret"

Det er imidlertid viktig å være tilbakeholden med fysisk undersøkelse hvis man er middels syk, da kapasiteten på dette «smittekontoret» er begrenset. Smitteverndrakter må rasjoneres fordi kommunen har et begrenset lager. I forhold til testing fins det en begrenset analysekapasitet på sykehuset. Fastlegene rekvirerer prøve fra nese/svelg etter nasjonale kriterier.

Hovland opplyser videre at timer via elektronisk kommunikasjon koster stort sett det samme som en vanlig time med fremmøte, man får regning. Men er det snakk om bekymringer rundt koronasmitte, er timen kostnadsfri for pasienten.

– Til slutt vil vi bare presisere at er man er alvorlig syk, får man den hjelpen man trenger, understreker han.

Les også: 113 rakstinger er testet - ingen har fått påvist korona

Artikkeltags