Alle konfirmanter er enig om et ønske. Penger. I mange år har nummer en på ønskeliste vært penger og i år er det ingen unntak. Lars Fredrik Solbrekke (14) ønsker seg også penger.

- Det kommer man til å få bruk for uansett. Man får aldri for mye penger, sier han med glimt i øyet.

Litt mer spesielt enn en bursdagsgave

- Det er er viktig å tenke at en konfirmasjonsgave er litt mer spesielt enn en bursdagsgave, forteller Vilje Finpå (14). Hun mener det er lurt å spare konfirmasjonspengene eller bruke det på sertifikat. Finpå har selv tenkt å legge inn pengene på sparekonto. Både Lisa Damry (14) og Josefine Bjørnstad Gabestad (15) er begge enig med Vilje. De mener også at det er viktig å tenke på konfirmanten og deres ønsker når man skal kjøpe gave.

- Man bør tenke på at konfirmanten blir glad for og ikke hva en selv hadde blitt glad for, konstaterer Lisa.

Det er lurt å ønske seg noe man får bruk i fremtiden, eller noe man kan se tilbake på og ikke angre på at man ønsket seg. Mange jenter ønsker seg smykker, øredobber og armbånd og det er et flott ønske. Tidløse, minimalistiske smykker av god kvalitet kan man bruke lenge.

Jakt og traktor

Einar Berendsen Smedshaug (14) ønsker seg hagle til konfirmasjon. Han er interessert i jakt og traktor og har senere tenkt å bruke pengene på traktorsertifikat. I likhet med Einar, har Lars Fredrik Solbrekke (14) tenkt å bruke penger på traktorsertifikat. Om han har mer penger igjen, vil Lars også kjøpe seg UTV som han kan bruke når han blir 16.

Se på interessene til konfirmanten du skal kjøpe gave til. Hva slags utstyr kunne han/hun tenkt seg i forbindelse med hobbyene deres? Konfirmasjon er et godt tidspunkt å ønske seg kvalitets utstyr og ting man vanligvis ikke ønsker seg til en vanlig feiring.

Mer kreativt enn penger

Jacob Breda Antonsen kapellan (29) syns at penger er en lite kreativ gave. Han forteller at han selv fikk en opplevelse i gave i sin konfirmasjon. Antonsen forteller at han fikk være med på brannstasjonen og prøve seg som brannmann.

- Scooteren jeg brukte konfirmasjonspengene på er solgt for lenge siden, men den dagen på brannstasjonen vil jeg ta med meg for alltid, fastslår han.

Lars Fredrik hevder det samme. Han mener en opplevelse hadde vært en fin gave hvis man ikke ønsker å gi penger.

- Hvis konfirmanten ønsker seg penger eller bunadssølv, så unngå å gi de noe gammelt sølvbestikk, sier han.

Kaker og kos

De fleste konfirmanter gleder seg til mat, gave og kaker, men også å feire med gode venner og familie. Konfirmasjon er en feiring av at man er et steg nærmere voksenlivet. Antonsen påpeker at man ikke bør sammenligne seg med andre. De som har den fineste bunaden nå, eller fikk de fineste gavene, har ingenting å si om bare noen få år. Han mener heller at konfirmantene bør bruke tiden sin på seg selv og dem du er glad i.

Kjedelig, men smart

Filialleder Steinar Jacobsen i Marker Sparebank mener det lureste å gjøre med konfirmasjonspengene er å sette det inn på sparekonto.

- Det er viktig å ha egenkapital når man skal kjøpe seg hus eller leilighet, forteller han. Jacobsen antar at mange konfirmanter vil bruke pengene sine på teknologi, som telefon. Han mener heller det er lurere å spare, eller eventuelt investere i et kjøretøy.

- Det er mange som ønsker den frihetsfølelsen, sier Steinar. Han understreker da at det er viktig å ta vare på kjøretøyet, slik at man kan selge det for en god penge.

Oppfordrer til å stikke innom banken

Jacobsen hevder at den beste spareformen for ungdom er å jobbe, og legge en rask sum med penger på sparekonto hver måned. Stikkordet her er altså sparing. Han mener likevel at ungdom bør få lov til å kose seg litt å bruke pengene sine på noe hyggelig.

Steinar avslutter med å oppfordre de kommende konfirmantene til å stikke innom banken for tips og råd til bruk av konfirmasjonspengene.