I starten av pandemien var vi veldig flinke til å følge de nasjonale retningslinjene. Vi var flinke lenge, og mange har vært veldig tålmodige. De siste ukene har jeg observert at vi har blitt dårligere på å følge retningslinjene. Det ser vi resultatet av nå. Mange er lei og tålmodigheten er fraværende. Det har jeg forståelse for, for situasjonen vi befinner oss i er trist og kjedelig. Samtidig er ikke det et gyldig argument for å ikke følge retningslinjene. Situasjonen er lik for alle. Jo dårligere vi er på å følge retningslinjene, jo lengre tid tar det før alt blir normalt igjen. Beklageligvis har mange levd normale liv de siste ukene. Konsekvensene av det opplever vi nå.

Jeg tror ikke noen beveger seg rundt i samfunnet hvis de har mistanke om smitte. Jeg tror heller ingen bryter retningslinjene med vond vilje. Alle kan gjøre feil. Jeg har også gjort feil under pandemien. Det som opprører meg, er personer som bryter retningslinjene gang på gang. De personene burde gå en runde med seg selv. Er dine egne sosiale behov viktigere enn samfunnets sikkerhet? Er bilder i sosiale medier viktigere enn å følge retningslinjene? Er det virkelig verdt å reise på den festen når økt alkoholinntak fører til at du ikke holder én meters avstand?

Det er viktig å presisere at det ikke bare er unge som er dårlige på å følge retningslinjene. Det finnes mange foreldre som har vært dårlige rollemodeller for oss unge. Samfunnet generelt har ikke vært forsiktig nok. Samtidig ser man en trend over hele landet at det er mest økende smitte blant min generasjon. Jeg er ikke overrasket. Vi har vært dårligere enn samfunnet generelt til å følge retningslinjene de siste ukene. Jeg har forståelse for at det er enkelt å tenke at det ikke går utover en selv, fordi man er ung. Dette handler ikke bare om oss. Det handler om samfunnet som en helhet. Vi får mye negativ omtale i media fordi vår generasjon har vært mindre forsiktige. Kritikken er dessverre fortjent. Jeg vet at vi kan bedre. Det er vi som er fremtiden, og fremtiden er lys. Nå har vi muligheten til å vise hva vi er gode for!

Alt som er gjort får man ikke endret nå. Nå må vi ha en holdningsendring. Jeg tror alle har godt av å tenke nøye gjennom egne handlinger. Indre Østfold kommune påfører egne innbyggere svært strenge tiltak. Tiltakene er ment for det beste for hver enkelt. De er ment for å skåne de svakeste i samfunnet. Det er vårt felles ansvar å sørge for å ta vare på de svakeste. Vi må ikke glemme at viruset er like farlig nå som i mars.

Hvis du nettopp har reist fra Indre Østfold for å for eksempel studere, så tror jeg det er lurt å være føre var. Mange av de smittede har milde symptomer, og du kan være en av dem. Selv om du ikke befinner deg i Indre Østfold kommune nå, så ville jeg vært svært forsiktig. Jeg tror det vil være tungt psykisk å spre smitte på din utdanningsinstitusjon.

Det er også viktig at innbyggere i Rakkestad, Skiptvet og Marker kommuner er ekstra forsiktige. Smitten tar ikke hensyn til kommunegrensene, og hvis vi ikke er forsiktige kan også vi få et kraftig utbrudd. Jeg tror ingen ønsker en lik situasjon i våre lokalsamfunn.

Nå er det viktig at vi tar oss sammen. Nå må vi finne tilbake til dugnadsånden vi hadde i midten av mars. Jeg vet at dugnadsånden fortsatt lever. Nå må vi alle brette opp ermene, og gyve løs på en ny dugnad. Vi har klart å redusere smitten før, og vi vil klare det igjen! Det fine er at vi vil greie det sammen, men det avhenger av hver enkelt. Jeg vet at alle kan hvis man vil!