(Sarpsborg Arbeiderblad)

Ifølge luftkvalitet.info, har Fredrikstad nå høyt nivå av luftforurensning, skriver Fredriksstad Blad. Måleren som står i St. Croix-krysset i Fredrikstad viste rødt nivå mandag,

Det betyr at helserisikoen er betydelig. Den dårlige luftkvaliteten kan få konsekvenser for astmatikere og personer med andre luftveissykdommer.

Måler på Alvimhaugen

I Sarpsborg måles svevestøv-verdiene på Alvimhaugen. Denne måleren ble satt opp for ett år siden.

Her ligger verdiene på grønt niv, som betyr at luftforurensingen er liten.

- Vi var såvidt oppe på moderat nivå tidlig mandag morgen, sier miljørådgiver Ingvill Marie Moen-Jeppesen i Sarpsborg kommune.

At det er så store lokale variasjoner skyldes nok først og fremst at det er mer trafikk og litt annen topografi i Fredrikstad enn i Sarpsborg, tror miljørådgiveren.

Tørt og kaldt = dårlig luft

Tørt og kaldt vær er som regel dårlig nytt for luftforurensingen.

- Derfor følger vi litt ekstra nøye med nå, siden det er meldt kaldt og tørt vær den kommende perioden. Varselet fra luftkvalitet.info melder moderat luftforurensning i Sarpsborg tirsdag. Utendørsaktivitet kan fortsatt anbefales for de aller fleste, men astmatikere og personer med andre luftveis- og hjertesykdommerbør vurdere sin aktivitet i områder med mye trafikk, sier Moen-Jeppesen til SA.

Ett tiltak for å redusere luftforurensingen er å feie veiene oftere.

- Det er tiltak vi vurderer hvis det varsles høye verdier av svevestøv, kommenterer Moen-Jeppesen.

Hovedkildene til forurensingen er bilkjøring og vedfyring.