SV-politikeren er sarping og den yngste førstekandidaten i vårt fylke.

Til tross for sin unge alder - han er bare 22 år - har han et brennende politisk engasjement.

Når han prater seg varm om bekjempelse av barnefattigdom, sosiale forskjeller og at alle barn og unge skal ha samme muligheter til deltagelse i samfunnet, er det ikke bare tillærte floskler.

Han har selv kjent dette godt på kroppen.

– Ikke det beste stedet å vokse opp

Freddy bodde i Østre bydel med sine foreldre og en eldre bror.

– Det var ikke det beste stedet å vokse opp. Jeg hadde det jeg trengte, men ble i ganske tidlig i skolealder oppmerksom på at det var tydelige sosiale forskjeller i Sarpsborg. Du kan godt si jeg ble provosert og litt sint over at det var slik.

Han reiste aldri på dyre skiferier, hadde ikke de fineste dataspillene eller fikk være med på alle fritidsaktiviteter.

I noen opprørske år avreagerte Freddy på typisk ungdoms vis.

– Jeg var en av de unge som hang i byen, og jeg er ikke spesielt stolt over det jeg foretok meg. En gang ble jeg også tatt for nasking. Det kunne rett og slett gått riktig galt, innser han i dag.

Bekjempe barnefattigdom

Men som 14-åring fant han en mye bedre måte å bruke engasjementet.

– Jeg forsto at jeg ikke kunne få til forandringer ved å være i opprør. I stedet kanaliserte jeg engasjementet og energien inn i politikken.

Freddy valgte seg SV, et parti han føler står for de samme verdiene han brenner for.

– Vi kan ikke godta at noen få stikker av med godene som vi i fellesskap har skapt. I Sarpsborg og resten av landet opplever vi at mange barn og unge blir ekskludert fra fellesskapet. Det er farlig for ungene, som ofte går rundt med skam. Og det er skummelt for samfunnet når vi får slike klassedeilnger. Det ødelegger fellesskapet, mener Øvstegård.

22-åringen er overbevist om at en støttende og omsorgsfull familie bidro til at han havnet på riktig kurs. De ga ham all den hjelp han trengte, da han som første i familien bestemte seg for å ta høyere utdannelse. Han studerer fortsatt, ved siden av å jobbe i NSB.

Sjansen vokser for hver dag

Freddy Øvstegård meldte seg inn Sosialistisk Ungdom, hvor han fortsatt er svært aktiv. Han er første nestleder i SU sentralt.

– Jeg er stolt og glad for at Østfold SV har gitt meg tillit som førstekandidat. Jeg bestemte meg tidlig for å kjempe for de som har færre muligheter i samfunnet. At barn vokser opp i fattigdom er et svik fra samfunnet, en skandale rett og slett. Vi kan ikke tillate at det er slik. Når SV går til valg med dette som fremste kampsak, er det spesielt motiverende med min bakgrunn, konstaterer han.

Da han sa ja til å toppe SV-lista i Østfold, anså han muligheten til å ende på Stortinget som liten.

– Men for hver dag som går øker sjansen for at jeg faktisk kommer inn. Vi har gjort det bra i de siste målingene.

Øvstegård merker også når han er ute og snakker med folk at de er mer positive til SVs politikk.

– De stiller spørsmål og er genuint interessert, forteller Freddy.

Han kan forstå at folks tillit til politikere er svekket.

– Eliten av politikere blir veldig fjern, spesielt for velgere på min alder. De opplever at folkevalgte stemmer gjennom sosiale goder for folk som allerede sitter godt i det. Det skaper politikerforakten som vi ser bølger gjennom Europa. Jeg skal gjøre mitt aller beste for at folk bruker den forakten til i stedet å stemme på et poltisk alternativ, sier Øvstegård til Sarpsborg Arbeiderblad.