I tillegg til de kjente, etablerte partiene er det en rekke mer ukjente småpartier som har levert valglister til stortingsvalget 2017. Utvalget partier kan variere fra fylke til fylke. I Østfold er det 16 partier som har levert liste. Blant disse er alle de kjente partiene: Arbeiderpartiet, Høyre, Frp, Sp, SV, KrF, Venstre, MDG og Rødt.

Men dersom du ikke vil stemme på noen av disse har du også flere andre valg. Alliansen, Demokratene i Norge, Helsepartiet, Liberalistene, Partiet De Kristne, Pensjonistpartiet og Kystpartiet stiller også til valg, skriver smaalenene.no.

Bastesen er tilbake

Kystpartiet er det eneste av disse som har hatt et mandat på Stortinget. Det var i perioden 2001-2005, ved Steinar Bastesen fra Nordland. Bastesen var også mannen som stiftet Kystpartiet i 1999. Til årets valg står nå 72 år gamle Bastesen til valg igjen. Denne gang på topp i Østfold og Hordaland.

Smaalenenes Avis har gjentatte ganger prøvd å få tak i Bastesen, uten å lykkes. Partileder Per-Roger Vikten forklarer at Bastesen omgås mye med de involverte i Kystpartiet i Østfold.

– Det var de som ville ha han på topp i Østfold. I år var det ikke aktuelt at Bastesen kunne stå på topp i Nordland, forklarer Vikten som erkjenner at han har lite tro på at Kystpartiet vil få inn et mandat fra Østfold.

– Vi må være realistiske. Det er i Nord-Norge vi har vært sterkest, sier han.

Kystpartiet har blant annet norsk eierskap og naturvern som viktige saker.

Flere nye partier

Alliansen er det ferskeste partiet som stiller til valg i Østfold. Partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen (45) stiller på topp her, i tillegg til fire andre fylker.

– Jeg er født og oppvokst i Fredrikstad, så jeg har stor tilknytning til Østfold. Men når det gjelder å komme inn på Stortinget er det mandatet i Oslo jeg har mest tro på, sier Johansen som har profilert seg som en svoren Donald Trump-tilhenger.

Partiet har nei til EØS som hovedsak, og er svært innvandringskritiske.

 

Et annet ferskt parti som stiller i Østfold er Liberalistene. Partiet ble lansert i 2014 og deltar nå i sitt første valg. På førsteplass på stortingslisten for Østfold står Bjørn Erik Adolfsen (72) fra Mysen.

– Vi står for fred, frihet og eiendomsrett. Vi skiller oss fra alle andre partier ved at vi er individualister. Det vi produserer selv er vårt. Vi er imot at en stat skal lage regler og dirigere våre liv, sier Adolfsen som forteller at partiet nå har rundt 160 medlemmer i Østfold.

Helsepartiet er også blant de nye partiene du kan stemme på ved årets valg. Det ble stiftet i fjor og har Kåre Birger Ohnstad (62), fra Sarpsborg, men opprinnelig fra Askim, på topp. Partiet går, som navnet tilsier, inn for å prioritere helsesektoren høyere.

 

Askiming på topp

Demokratene i Norge stiller, i år som ved siste stortingsvalg, også liste i Østfold. Jon Oddvar Sellereite (49) fra Askim har nå tatt over som toppkandidat etter veteranen Jan Falla fra Trøgstad som stilte for fire år siden. Partiet kan plasseres langt på høyresiden og står blant annet for en svært restriktiv innvandringspolitikk.

Partiet De Kristne er et konservativt kristent parti, som ble dannet som en reaksjon mot Kristelig Folkeparti. Partiet mener KrF har bevegd seg for langt unna det de ser på som «sentrale kristne prinsipper», ifølge Wikipedia. Partiet De Kristne har Inger Marit Sverresen (68) fra Sarpsborg på topp i Østfold.

Pensjonistpartiet ble stiftet tilbake i 1985, men har aldri hatt noen på Stortinget. Ifølge Wikipedia arbeider partiet blant annet for en verdig livssituasjon for alle pensjonister og svake grupper i samfunnet. Pensjonistpartiet har Ståle Hansen (67) fra Sarpsborg øverst på listen i Østfold.