Merket av sykehusstriden

TRIVES I HAGEN: Ingjerd Schou (62) sier hun er dårlig til å late seg. Når hun har fri kobler hun gjerne av med å stelle i hagen og vanne blomster.

TRIVES I HAGEN: Ingjerd Schou (62) sier hun er dårlig til å late seg. Når hun har fri kobler hun gjerne av med å stelle i hagen og vanne blomster. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Nedleggelsen av Indre Østfold sykehus ble skjellsettende i Ingjerd Schous (62) karriere.

DEL

ØSTFOLD-KANDIDATENE:I 30 år har Ingjerd Schou drømt om å få sitt eget lysthus i hagen. For et par år siden ble drømmen oppfylt. Da Smaalenenes Avis kommer på besøk inviterer hun fornøyd inn i det lille huset. Selv om hun og mannen Petter Schou bor midt i Stasjonsgata i sentrum har de klart å få litt avskjerming i hagen. Nytraktet kaffe og sjokolade kommer raskt på bordet.

– Petter og jeg diskuterer mye politikk her inne. Det har vært mange samtaler om blant annet kommunestruktur og integrering, smiler Schou som i praksis er klar for sin fjerde periode på Stortinget.

Som førstekandidat på Østfold Høyres stortingsliste har 62-åringen sikker plass.

Møttes på sykehuset

Ingjerd Schou, eller Schie som er hennes fødenavn, ble født på mødrehjemmet i Sarpsborg og vokste opp i Skiptvet. Far drev transportfirma, mens mor jobbet på postkontor. 16 år gammel flyttet unge Ingjerd Schie til Ski for å gå på reformgymnas. Hun utdannet seg til sykepleier og videre spesialsykepleier før hun tok en master i ledelse.

Petter Schou møtte hun som 20-åring, i 1975. De giftet seg allerede ett år senere.

– Vi møttes på sykehuset i Sarpsborg. Jeg var sykepleierstudent og han var turnuskandidat, forteller Schou.

De to flyttet sammen til Spydeberg i 1981. Sammen har de i dag tre barn på 38, 37 og 27 år.

Mot nedleggelse

I 1990 ble Schou direktør på Indre Østfold sykehus. Hun forteller at denne perioden har satt dype spor for hennes videre karriere som leder- og stortingspolitiker.

Da Schou ble direktør var sykehuset allerede i en nedbyggingsfase. Fødeavdelingen var blitt lagt ned i 1985. Videre forsvant akuttkirurgi og indremedisin utover 90-tallet.

– Det var en tøff periode. Sykehuset berørte et helt lokalsamfunn. Det var flere tusen ute i gatene og demonstrerte. På den samme tiden ble jo også Viking og Stabburet Helle nedlagt. Mange familier hadde det tungt, minnes Schou.

Som sykehusdirektør måtte hun svare for de mange endringene og nedleggelsene på sykehuset.

– Jeg kunne ikke dra på butikken uten å bli stoppet. Jeg hadde små barn på den tiden og det var en periode vi reiste ut av distriktet for å kjøpe barneklær, minnes Schou.

– Jeg husker jeg tenkte at nå kan det ikke bli mer konfliktfullt. Det har det heller ikke blitt. Jeg lærte mye av å stå i dette. Det var skjellsettende, sier Schou.

Bratt læringskurve

Etter å ha takket nei til å bli en del av det nye sykehuset ble hun nominert på andre plass på Østfold Høyres liste til stortingsvalget i 2001. Da hadde hun også vært kommunepolitiker i Spydeberg siden slutten av 80-tallet.

– Etter 19 dager i Stortinget kom Jan Petersen og deretter Magne Bondevik til meg og spurte om jeg ville bli statsråd for sosiale saker. Det ble en svært bratt læringskurve, sier Schou.

Fra 2005 til 2009 ble det fire års pause fra storting og regjering. Men siden 2009 har Schou hatt fast plass på Stortinget. Helt fram til 2015 har Schou også sittet i kommunestyret i Spydeberg og hun har to perioder i fylkestinget bak seg.

– Arbeidsdagene er gjerne 12 til 14 timer og det blir mye reising. Men jeg synes det er grådig moro, sier Schou som gleder seg til å ta fatt på enda en stortingsperiode. Når den er slutt vil hun være 66 år.

– Jeg tenker kun fire år av gangen, men jeg har ingen planer om å gi meg med det første. Jeg er ikke glad i aldersgrenser, sier Schou.

Mens andre gjerne reiser ut av landet for å samle energi på sommeren, har Ingjerd Schou kun et ønske når hun har ferie – å slippe å reise. Avslapning i lysthuset, stell i hus og hage og noen turer til hytta ved sjøen i Sarpsborg er ferie mer enn god nok.

– Jeg har tre barn, fire barnebarn og en hund. Vi har hatt mye besøk av barnebarna i sommer. Ellers så går vi mye på tur. Jeg er ikke så flink til å late meg, smiler Schou mens hunden Selma Schou løper fornøyd rundt i hagen.

Før valgkampen smeller i gang for fullt er det fremdeles litt tid til å nyte sommeren i Spydeberg. Lysthuset står klart.

Artikkeltags