Gå til sidens hovedinnhold

Unge og engasjerte

Artikkelen er over 4 år gammel

Torsdag laget elevene på 7. trinn valgstander i skolegården, og prøvde i god politikerånd å høste stemmer fra sine medelever.

At stortingsvalget engasjerer på Os skole, er det liten tvil om. De siste dagene før valgdagen fordypet de 40 elevene på 7. trinn på Os skole seg i de ulike politiske partiene på Stortinget.

Vært kreative

– Elevene har hele tiden vært utrolig engasjert i dette prosjektet, det har drevet seg helt selv. De har laget så mye fint og vært utrolig kreative. I tillegg synes jeg de har blitt skikkelig gode på argumentasjon, og de har virkelig satt seg inn i sakene til sitt parti. Dette tror jeg har vært en veldig lærerik erfaring, og jeg ser ikke bort fra at vi har noen kommende politikere her, sier Kine Sikkeland, som er en av lærerne på trinnet.

Fikk et parti

Elevene ble delt inn i grupper og fikk ansvaret for hvert sitt parti. De måtte sette seg inn i hvilke saker som er viktig for «sitt» parti, samt å lage valgkampmateriell.

Noen av elevene tok til og med kontakt med lokale politikere for å snakke med dem og få småting de kunne dele ut på stand. Plakater, buttons med partiets logo, ballonger, epler, twist og nonstop ble brukt i kampen om å høste stemmer. Ikke rart valgstandene ble populære blant de mindre elevene på skolen.

(artikkelen fortsetter under bildeserien)

Bildeserie

Se bilder barnas valg på Os skole

 

Barnas valg

Etter valgkampanjen fikk elevene selv stemme under «barnas valg» som gikk av stabelen digitalt over hele landet torsdag 7. september. Til sammen har 60.530 barn født mellom 2002 og 2008 avgitt stemme denne uka. Resultatene fra tidenes første barnevalg i Norge, i regi av Redd Barna, er klare.

– Vi er overveldet. «Barnas valg» har gått over all forventning. Barn fra alle fylker i Norge har stemt, sier Gunvor Knag Fylkesnes, leder for politikk og samfunn i Redd Barna.

Valgvinner Ap får 29,5 prosent av stemmene totalt og seier i 16 fylker. Det er hele 6 prosentpoeng foran Høyre på landsbasis, som får 23,5 prosent av stemmene og er størst i fire fylker.

SV og MDG gjør et brakvalg og havner på tredje- og fjerdeplass med henholdsvis 12,8 og 8 prosent av stemmene.

Med flertall på Stortinget ville det blitt rødgrønn-regjering, med Ap-leder Støre som statsminister hvis barn i 5. til 10. klasse fikk bestemme.

Kommentarer til denne saken