Ferd-Andresen kommer til Rakkestad

Johan H. Andresen kommer til Rakkestad i mars.

Johan H. Andresen kommer til Rakkestad i mars. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Rakkestad vekket finansmann Johan H. Andresens interesse da kommunen vant entreprenørskapsprisen tidligere i år. Skolesjefen sendte en invitasjon, og tilbakemeldingen var positiv.

DEL

– Grunnen til at jeg ønsker å besøke Rakkestad er min interesse for entreprenørskap. For alle som har sittet i en jury, vært mentor, foreldre, lærere, eller lokalpolitikere, så er det åpenbart at dette virker, både for den enkelte elev og for samfunnet, sier Andresen til Rakkestad Avis.

14. mars kommer altså Ferd-gründeren til Rakkestad for å bli bedre kjent med kommunen, som gjennom en årrekke har utmerket seg innenfor entreprenørskap.

Vise fram Rakkestad

Da Rakkestad kommune vant prisen som Norges beste entreprenørskapskommune, delte Andresen dette på sin facebookside med følgende tekst:

– Ja, det er faktisk en forskjell på kommuner når det gjelder entreprenørskap. Og forskjellen utgjøres av at enkeltpersoner; lærere, skoleledere, kommunestyrerepresentanter, næringslivsfolk, foreldre og tidligere deltakere i Ungt Entreprenørskap. Det er ildsjeler som holder disse tilbudene til unge mennesker levende, og dette vil gjøre at også kommunen holder seg levende fordi både bedrifter og andre organisasjoner har tilgang til arbeidskraft som både vil og kan noe, skriver han.

Det var på bakgrunn av dette facebookinnlegget at skolesjef Morten Vedahl tok initiativ til å invitere finansmannen til Rakkestad.

– Jeg sendte en invitasjon og han takket ja. Jeg hadde nok ikke forventet det, så det var en veldig hyggelig overraskelse, sier Vedahl, som nå gleder seg til å lage et program til tobakksarvingens visitt.

– Han ønsket først og fremst å møte de som utgjorde en forskjell for elevene, så jeg vil naturligvis fremheve disse. Den dagen han kommer er det elevene fra videregående, som er i gang med fylkesmessen i Rakkestadhallen. Da får han muligheten til å se litt på messen samtidig som han får oppleve ungdomsskoleelevenes arbeid med forberedelsene til sin presentasjon dagen etter. Det blir i alt veldig hyggelig, og vi er veldig takknemlig for at han ønsket å komme hit til oss, understreker Vedahl.

Også ordfører Ellen Solbrække har fått med seg at Andresen delte bildet av henne og Vedahl idet de mottok entreprenørskapsprisen. Hun er stolt over at kommunen gjør seg bemerket utover i det ganske land, og ikke minst av storheter som Andresen.

– Det er veldig hyggelig at han har lagt merke til Rakkestad, og veldig hyggelig at han ønsker å besøke oss. Han er stor innen næringslivet i Norge, så dette er en ypperlig anledning til å vise fram hva vi har klart å oppnå her i kommunen, sier hun.

– Bidra til ungdom

Andresen forteller til Rakkestad Avis at hans interesse for Ungt Entreprenørskap startet med hans far tidlig på 90-tallet.

– Min far hadde en forhenværende finansdirektør, som kom til ham og spurte om ikke han kunne bli styreleder for forløperen til UE i 1991, i arbeidstiden. Min far sa ja. I 1997 skrev den samme, Edgar Johannesen, vedtektene til dagens UE. I 2001 "lanserte" vi Ferd med visjonen; "Vi skal skape varige verdier og tydelige spor". Og det ville vi gjøre både på tradisjonelle og litt eventyrlystne måter. I 2003 ble jeg derfor styremedlem i UE Oslo, i 2006 i Junior Achievement Europa, og i 2007 i UE Norge, sier han.

Gjennom Ferd forsøker Andresen å bidra til at ungdom får muligheten til å oppdage seg selv og sitt potensiale gjennom å delta på entreprenørskapsaktiviteter i skolen.

– For alle som har sittet i en jury, vært mentor, foreldre, lærere, eller lokalpolitikere, så er det åpenbart at dette virker, både for den enkelte elev og for samfunnet. Og likevel, så er det kun 20 prosent av elevene som får muligheten til dette i løpet av skolegangen, avslutter Andresen.

Opptatt av entreprenørskap

Andresen har gjennom selskapet Ferd Sosiale Entreprenører bidratt stort til visjonen om å hjelpe unge å finne sitt potensial. Selskapet kunne i 2016 presentere tall som viste at 718.999 mennesker ble påvirket og fikk en form for forbedret liv som følge av selskapenes arbeid. Samme år som den lokale «Kjør for livet»-klubben mottok prisen for beste klubb i Norge. «Kjør for livet» er et Ferd-prosjekt, som tenkt å være et tilpasset fritidstilbud for barn og unge, som ikke finner seg til rette i de tradisjonelle fritidstilbudene.

– Andresen er veldig opptatt av dette med sosialt entreprenørskap og han investerer mye gjennom Ferd Sosiale Entreprenører i prosjekter som løfter andre som har falt utenfor samfunnet. Han er også et stort støttespiller for Ungt Entreprenørskap Norge, hvor han er spesielt opptatt av at jenter skal få opplæring i styreverv. Han er i alt opptatt av utsatte grupper og av det å skape virkelige verdier ved å sette varige spor gjennom prosjektene han støtter. At han nå viser interesse for Rakkestad, og vil ta turen hit for å se hvordan Rakkestadskolen får det til, er veldig stas, sier Irene Bergsland i Ungt Entreprenørskap.

– Hva er det som skiller Rakkestad fra andre kommuner når det kommer til ungt entreprenørskap?

– Det som er veldig spesielt i Rakkestad, er den enorme dugnadsjobben som blir lagt ned. Det er et stort samarbeid i alle ender, hvor både næringslivet er på banen og foreldre står på for barna sine. Nå håper jeg rakstingene ser denne muligheten til å vise fram hva de har fått til, sier Bergsland.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken