Nazi-propaganda på ungdomsskolen

Henger flere steder: I og rundt pumpehuset ved Dørjebrua henger det flere klistremerker og plakater fra Nordfront. foto Lars Brock Nilsen

Henger flere steder: I og rundt pumpehuset ved Dørjebrua henger det flere klistremerker og plakater fra Nordfront. foto Lars Brock Nilsen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Lærererne fjernet plakater og klistremerker på skolens område.

DEL

Debatten i Rakkestad går etter at RA-redaksjonen mandag morgen ble sperret av grønne Nordfront-sperrebånd og en advarsellapp som beskrev avisa som norskfiendtlig. I tillegg har RA ved flere sentrumsnære steder oppdaget både klistremerker og plakater som organisasjonen har hengt opp med sine budskap.
Ifølge rektor Lars Fagerhøi ved Rakkestad ungdomsskole har det ved to forskjellige mandager oppdaget plakater og klistremerker som har blitt hengt opp på skolens eiendom.
– Dette har vi fjernet med en gang. Slike budskap er ikke forenlig med hvordan vi vil drive skolen, forteller Fagerhøi til avisa.
Det har ikke kommet meldinger til skoleledelsen om at skoleelever skal ha blitt direkte kontaktet av Nordfront i eller rundt skoleområdet.
– Vi som skole skal jobbe for inkludering og likeverd mellom alle elever og etnisiteter, og det står vi fullt og helt bak. Det gjør ikke de som henger opp dette.
 

Blir stoppet på gata

Ifølge en av RAs lesere, som ønsker å være anonym, har den nazisympatiske gruppa forsøkt å få frem sitt budskap også ved å ta direkte kontakt med ungdommer i bygda.
– Jeg har en 17-åring som har mange kamerater her i helgene. For en 2-3 uker siden hadde kameratene hans blitt stoppet i området ved Bunnpris av noen fra Nordfront som ville informere dem om gruppa, forteller den anonyme moren til RA.

Visste hvem de var

Ifølge moren skal ungdommene ha visst om hva slags bakgrunn gruppa har.
– Da jeg spurte hvem som hadde kontaktet dem, sa de bare at det var en slags nazigruppe. De bare fniste og lo av det, og tok det ikke så alvorlig da, forteller hun.

Advarer ungdommene

Moren forteller at hun har advart ungdommene om slike grupperinger, selv om det virket som om de skjønte hva slags gruppe Nordfront er.
– Jeg har fortalt dem at det er lett å falle inn i slike miljøer. De vil at man skal føle seg som en del av gjengen, men dette har sin pris, sier hun.

Kjente dem ikke igjen

Ifølge RA-leseren skal ikke ungdommene ha kjent igjen personene som kontaktet dem.
– Det kan jo være en indikasjon på at de ikke var lokale. Men det er litt skummelt dersom det er snakk om folk som bor og holder til her, sier hun.
Lensmannskontoret i Rakkestad vet foreløpig ikke noe mer om hvilke personer som står bak aksjonene i Rakkestad.

 

Artikkeltags