Hver mandag strømmer eldre til for å spille carpetbowls, dette kulespillet, som for mange minner om en blanding av curling og hagespillet boucha. En skal skru kulene forbi et hinder, med et mål om å komme så nære markøren som mulig. I prosessen kan en også slå bort andres kuler.

Midler fra kommunen

Asbjørn Brattås er leder for pensjonistgjengen som har faste treninger i speilrommet i Rakkestadhallen. Han er glad de eldre finner veien hit, for det gjelder visst å være i aktivitet.

– I dag er det trening. Vanligvis er vi mellom 20 og 25 stykker. Målet er å få folk i virksomhet. Eldre folk, som har godt av å leet på seg, sier en smilende og ivrig leder i Asbjørn Brattås.

For aktiviteten han er en del av har blitt så populær at en har vært nødt til å kjøpe inn flere matter en kan spille på, for å unngå kø. Det blir visst litt for lite bevegelse av slikt. Tidligere i år fikk Bowls-gjengen folkehelsemidler av kommunen.

– Det var veldig bra. Da fikk vi til drift og til nytt teppe. Det er viktig å ha tepper nok, for da får vi spilt mer, mener Brattås, som forklarer hvordan bowlskulene fungerer, etter å ha sett undertegnede journalist sende kulene rett i hinderet, flere ganger.

– Det er bly på den ene siden av den, så den svinger mere jo løsere du kaster. Kaster du litt for hardt har kulene lett for å gå rett fram, sier mannen som har spilt Bowls i snart tre år.

Carpetbowls er helse

Nå er det snart klart for Bowlskonkurranse i Aremark. Der kommer det seniorlag fra hele fylket. Frank Sørquist organiserer aktiviteten for eldre i hele fylket og forklarer at bowls deles i to, nemlig sport og folkehelse.

– Bowls er en sosial idrett hvor vi kan delta alle sammen. Dette her er den enkleste varianten, med de letteste kulene. Det betyr at vi kan revmatikere og de med liten kraft i armene kan være med og delta på like forutsetninger som de med god helse, sier Frank Sørquist, som representerer prosjektet «Friske seniorer i Østfold».

Aslaug Glørud klar på at ambisjonene ikke ligger i konkurransene, men i å ha det så morsomt som mulig med bowls.

– Jeg skal ikke gå noen tevling, jeg er bare her for å kose meg. Jeg har vært her en tre til fire ganger. En har godt av å bøye og tøye litt, sier Glørud.