Gå til sidens hovedinnhold

– To haldensere har fått harepest

To haldensere har fått harepest etter insektsstikk.

For abonnenter
(Halden Arbeiderblad)

Sykdommen er foreløpig ikke funnet på dyr i Halden. Det er derimot påvist på dyr både i Rakkestad og Skiptvedt.

– Mennesker får sjelden harepest, men det er greit å være oppmerksomme på denne sykdommen akkurat nå, sier kommuneoverlege Kjersti Gjøsund til Halden Arbeiderblad.

Er en infeksjon

Kommuneoverlege Kjersti Gjøsund opplyser at harepest, tularemi, er en bakteriesykdom som kan overføres fra dyr til mennesker.

Dette er en sykdom som vanligvis gir et forholdsvis mildt sykdombilde hos mennesker.

– Det er få som blir smittet av denne sykdommen, og det er en sykdom som er ganske grei å behandle. Sykdommen kan ikke smitte fra person til person, opplyses det.

Sykdommen starter ofte akutt med feber, frysninger, hodepine og tretthet. Hovne lymfeknuter er vanlig. Det finnes ingen vaksine mot harepest, og smittede behandles gjerne med antibiotika.

Det finnes to varianter. Den europeiske varianten som finnes i Norge er ikke regnet å være dødelig, i motsetning til den amerikanske varianten hvor dødeligheten ved ubehandlet sykdom kan være opptil 20 prosent.

Fra insekter

Funnet av harepest på mennesker ble meldt inn fra en fastlege i Halden til kommuneoverlegen. Disse pasientene skal ikke ha vært i kontakt med døde dyr. De er smittet via insektsstikk.

Kommuneoverlegen mener vi ikke bør vegre oss for å gå i skog og mark nå.

Elgjakta står for også for tur snart.

Samtidig anbefaler Kjersti Gjøsund å lese rådene til Folkehelseinstituttet før du legger ut på tur. Det bør også de som har brønn.

Råd og tiltak for å unngå smitte via drikkevann

Drikk ikke vann direkte fra naturen i områder med mye smågnagere, fugler eller beitedyr. Dette gjelder særlig vann fra små vann, elver og bekker. Vannet kan drikkes hvis man koker det eller desinfiserer på annen måte.

Brønn eller oppkomme må sikres slik at forurenset vann direkte fra elver, bekker eller overflaten ikke skal kunne trenge inn.

Sjekk om det er døde dyr eller rester av kadavre i brønnen eller oppkommet, og dersom det er det, må disse fjernes og brønnen desinfiseres.

Desinfiseringen kan skje med klor. Vanlig husholdningsklorin kan benyttes. Styrken er vanligvis ca 4 % klor, og en drøy liter tilsettes per kubikkmeter (1000 liter) vann i brønnen (gir 40-50 milligram klor per liter vann). Rør godt rundt, og la det hele stå i 24 timer.

Om mulig, tøm brønnen så godt som mulig før den tas i bruk igjen.

I oppkommer med overløp må behandlingen gjentas to til tre ganger med kortere mellomrom avhengig av hvor stor utskiftningen av vannet er per time.

Tett alle hull og andre muligheter for at mus og lemen kan trenge inn brønn eller oppkomme. Husk: tettsittende lokk, brønnsider helt uten hull, samt ”musetetting” av eventuelt overløpsrør eller -renner.

Noen ganger er det laget hull i sidene på sementringer som har blitt satt ned i brønner, for å lettere sette dem på plass. Slike hull må tettes.

Borebrønner i løsmasser og fjell, som er godt tettet rundt brønntoppen, er som regel sikre mot tularemismitte.

Vær forsiktig med å bade eller vaske deg med vann hvor det er synlige rester av døde dyr i vannet.

Andre råd for å unngå harepest

Unngå kontakt med syke eller selvdøde harer eller smågnagere.

Bruk hansker hvis håndtering er nødvendig.

Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

Smitte kan skje ved innpusting av støv fra syke dyr eller deres avføring.

En bruksløsning av husholdningsklorin (1 dl klorin i 5 liter vann) kan brukes for å fjerne smittestoffer.

Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med selvdødt eller sykt vilt, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

Bruk myggbeskyttelse.

Kommentarer til denne saken