Det begynte 27. oktober 1942. Tidlig om morgenen banket det på døren i gartneriet til Rolf Syversen på Carl Berner i Oslo. Utenfor sto de fire brødrene London. De var tydelig redde. «Du må hjelpe oss, tyskerne har nettopp tatt faren vår. Alle jødiske menn blir arrestert».

Satte eget liv på spill

Produksjonen er et fortellerteater om dagen da Rolf Syversen satte sitt eget liv på spill for å redde jødiske flyktninger.

Rolf Syversen hadde ikke vært involvert i motstandsarbeid og han skulle bli far om ikke lenge. Likevel satte han livet på spill for å redde jødiske flyktninger.

For Brødrene London var bare begynnelsen på en av krigens mest dramatiske redningsaksjoner. Forestillingen følger menneskene ombord i tre av lastebilene: Familien London, den nitten år gamle jødiske jenta Sara Tomsinsky (Gogo) og de to tsjekkiske barna Vera og Tibor.

Carl Fredriksens Transport var navnet på den største flyktningtransporten fra Norge til Sverige under 2. verdenskrig.

I løpet av seks uker i 1942–1943 fraktet Carl Fredrikses transport rundt tusen mennesker i sikkerhet over grensen til Sverige med lastebiler. Cirka 500 jøder og 500 norske milorgsoldater.

Erfarne rolleinnehavere

Denne historien skal formidles i Rakkestad Kulturhus 23. januar ved musiker Solfrid Molland og forteller Per Jostein Aarsand står for produksjon, mens Østfold Kulturutvikling er arrangør.

Solfrid Molland er sanger, pianist og komponist. Hun vokste opp med russisk folkemusikk, sigøynermusikk og europeisk kunstmusikk – et toneunivers hun henter inspirasjon fra som musiker og komponist. På reiser i Europa lærte hun sigøynersanger av romfolket og komponerte musikk til ulike europeiske katedraler.

Dette arbeidet samlet hun i 2011 og 2014 til CD-ene Katedral for Tapte Drømmer og Musikken er mitt fedreland ved Kirkelig Kulturverksted, hvor hun setter lys på romas sterke musikkultur og påvirkning på vår europeiske kulturarv.

Molland ble tildelt Oslo By Kunstnerpris 2014 for dette arbeidet.

Per Jostein Aarsand er profesjonell forteller, var med på å grunnlegge Fortellerhuset i 2002 og Fortellerfestivalen i 2004. Han jobber daglig rundt i hele landet med fortellerkunsten.

Arrangementet i Rakkestad kulturhus er en del av den kulturelle spaserstokken, som skal fremme kunst og kultur til eldre.