Siril Wethal Helljesen deltok i dressur i OL i London 2012 med hesten Dorina, og må regnes som Norges fremste rytter i sin gren. Derfor er det stort når en liten klubb som Rakkestad kjøre- og rideklubb arrangerer en helg med foredrag og treninger med nevnte Helljesen. I mangel av egnede lokaler i egen kommune hadde klubben leid seg inn på Folkenborg hestesenter på Mysen. Hovedtemaet var nettopp trening av hest på vinteren uten tilgang på ridehus eller ridebane. Dette er høyst aktuelt for flere av Rakkestad-rytterne. Selv har Helljesen kjøpt gård i Råde der hun fram til nå ikke har hatt ridehus, og det er ganske unikt for en rytter på internasjonalt nivå.
Se mulighetene
Det ble et lærerikt og ikke minst inspirerende arrangement, både for dem som red for Helljesen, så på treningene og lyttet til foredraget. Helljesen fortalte om hennes vei inn i sporten. Hun er Oslo-jente som red de hestene hun fikk tilgang på, uten at treningsarenaene lå utenf or stallen.
– Vi trente steder vi fant, der det var litt plass og der det var flatt, fortalte Helljesen til et lydhørt publikum. Etter hvert fikk hun kjøpt en hest av rasen shagya araber sammen med kusinen sin, og da de fikk tilgang til en ridebane på Gaustad, skrittet de dit, selv om det var to timers skrittetur. En vei.
– Jeg kan ikke huske at vi anså det som et problem, sa Helljesen og betonte viktigheten av å se mulighetene framfor begrensningene. For eksempel vil skritteturer på hardt underlag styrke senene på hesten. Jevnlig bruk holder grunnkondisjonen og styrken ved like. Det er også skadeforebyggende, og hesten kan trenes vanlig når forholdene tilsier det.
Solgte Dorina
Unge Helljesen hadde en plan om å bli feltrittrytter. Sprang og terreng gikk fint, det var dressuren som måtte jobbes med. Helljesen ble fengslet av systematikken og samspillet, som førte til at hindertreningen ble nedprioritert. Shagya araberen ble så flink så den kvalifiserte seg til dressur-NM. Shagya araberen de kjøpte for 20.000 kroner solgte de for 120.000, og Helljesen fikk muligheten til å investert i en hest med enda mer kapasitet. En historie som har gjentatt seg, blant annet med Dorina. Hun fikk et svært godt bud på OL-stjerna.
– Hesten kan bli halt i morgen. Salget ga meg et pusterom og muligheter til å investere i flere gode hester og et eget sted, sa hun i visshet om at Dorina har det godt med sin eier i Østerrike.
Uansett hesterase
Som ung jente kunne ikke Helljesen være kresen på hvilke type hester hun fikk ri.
– Det gjør også at når jeg er ute på slike treninger som dette, bryr jeg meg ingenting om deltakerne kommer med en shetlandsponni, dølehest eller fullblods. Alle hester kan bli bedre, sa hun, noe rytterne fikk merke under treningene. Det var en svært engasjert trener som både roste og korrigerte i ridehuset. Helljesen kunne hjelpe alle litt videre uansett hvilket nivå de var på.
Den profesjonelle rytteren bor i Råde med mann og baby, og har en hest som hun mener er den beste hesten hun noen gang har hatt. Første mål er å kvalifisere seg til EM med den.