Gå til sidens hovedinnhold

Charlotte fra Rakkestad skal få haldenserne i form: – Man skal aldri sulte seg ned i vekt

Artikkelen er over 2 år gammel

Charlotte Gylterud (36) gikk opp mye i vekt etter en yrkesskade og etter å ha født to barn. Men så utdannet hun seg, ble matviter og ekspert på kosthold. Da klarte hun å gå 35 kilo ned i vekt, og har beholdt vekta siden 2015.

Charlotte Gylterud beskriver seg selv som en rolig og småbeskjeden jente fra landet. Nærmere bestemt Rakkestad. Hun forelsket seg i Halden for to år siden og flyttet da hit med sine to barn, som hun bor med på Søsterveien som enslig mor.

Interessen for mat og næringsstoffer begynte i etterkant av OD-dagen da hun var 14 år gammel. Da jobbet hun i en helsekostbutikk. Senere ballet det på seg da hun ble produksjonsarbeider, og etter hvert en av linjelederne på kyllingfabrikken Prior på Hærland, hvor hun hadde ansvaret for mye av matproduksjonen.

Charlotte ble bare mer og mer interessert i å lære om mat, og tok utdanning etter å ha født en sønn og en datter. I januar i år var hun ferdigutdannet innenfor næringsmiddelkunnskap, mat og helse. Noen kjenner til det også som matvitenskap. Nå skal hun satse for seg selv. Med eget firma, og rykende fersk ny logo. Hun håper å ha et lokale på plass så fort som mulig.

Blir ernæringsveileder

HA tok med den tilflyttede haldenseren til et av byens vakreste steder. Nemlig Rød Herregård. Der hadde Charlotte Gylterud etter hvert mye på hjertet.

– Jeg gruet meg litt til å snakke med avisa, men selvsagt vil jeg stille opp når jeg blir spurt og når jeg nå skal satse hardt for meg selv. Da er det viktig med en god oppstart.

– Jeg skal få haldenserne i form. Ved å spise nok og ved å spise riktig. Jeg har mistet all tro på at man kan sulte seg ned i vekt. For å snakke faglig, så er det farlig, for det gir mangel på næringsstoffer, kroppen går over i sparebluss, og begynner å lagre fett, forklarer matviteren som nå blir ernæringsveileder. 

Var overvektig – tok grep

Charlotte forteller at hun for en del år siden fikk en alvorlig yrkesskade i beinet. Selv om hun i dag ser ut til å være i toppform, så må hun leve med fysiske smerter daglig.

– Jeg bruker ikke medisiner for dette annet enn vanlig smertestillende, så det er klart at på noen dager har jeg det ekstra vondt. Jeg trener mye, men kan for eksempel ikke oppleve gleden av å løpe. Skaden på jobben førte til at jeg gikk fra å være en veldig aktiv jente til å måtte sitte mye i ro. Da gikk jeg opp i vekt, og etter to fødsler gikk jeg ytterligere opp, og var overvektig. Det blir en erfaring jeg kan ta med meg til mine kunder som sliter med det samme, sier hun. Og utdyper videre:

– Siden matinteressen var og er enorm, så bestemte jeg meg for å utdanne meg i dette. Jeg lærte så vanvittig mye hele tiden. Spesielt fikk jeg mye kunnskap om alle fettsyrer som finnes, og de ulike karbohydratene. For å gå ned i vekt og få en god helse, med en sunn tarmflora, så lærte jeg at jeg måtte spise riktige fettsyrer og riktige karbohydrater. Sukker, kaker og kjeks er fy fy blant karbohydratene, mens kylling, fisk, egg, nøtter, frø og visse vegetabilske oljer, er virkelig bra og sunne fettsyrer, sier Gylterud.

Det handler om livsstilsendring

Brått gikk Gylterud 35 kilo ned i vekt, og den vekta har hun altså beholdt i tre år nå.

– Dette handler vel for de fleste, enten om de skal opp eller ned i vekt, om en livsstilsendring?

– Ja, det gjør det helt klart, og man må være forberedt på at en livsstilsendring tar tid. Et sunt kosthold og en god helse over tid er jeg mye mer opptatt av, enn bare å se slankere ut på sommeren. Jeg vil strekke ut en hånd til alle som ønsker min kompetanse, selvsagt også de som føler de trenger å gå opp i vekt, de som har laktoseintoleranse og glutenallergi, og jeg håper også å kunne hjelpe bedrifter, svarer en åpenhjertig Charlotte i solsteken på Rød Herregård.

Tror ikke på «mirakelkurer»

Lederen for firmaet Matgnist sier hun skal bistå kundene sine med å finne et kosthold som varer i det lange løp. Slik at det blir nettopp en sunn livsstilsendring.

– En gammel vane er vond å vende. Slik lyder uttrykket, og mange sliter med nettopp det. På mange ting i livet. Så til sjuende og sist må man gjøre jobben selv, sier hun og smiler.

– Hvordan ser du på konkurrenter som Grete Roede, Herbalife, slankepiller og kaffedietter?

– Jeg kjenner flere i de miljøene og noen av de er venner av meg. Men jeg vil si jeg er generelt kritisk til «quick fix-kurer». Dog med en planlagt livsstilsendring i bånn, så kan det fungere. Da med hjelp fra meg i så fall, sier hun og ler.

Hun påpeker at nok mat og riktig mat er den beste måten. Da Charlotte jobbet på Bakke rehabiliteringssenter fikk hun svært mange ned i vekt. Selv om de hun hjalp ikke hadde muligheten til å være fysisk aktive.

La maten være din venn

– Det er viktig for meg å påpeke at man ikke skal undervurdere det mat kan gjøre for et sunnere liv. Jeg pleier å si: la maten være din venn. Sammensetning av mat blir nok hovedfokuset, tilpasset hvert enkelt individ. Det blir oppfølging etter behov, veiledning, kostholdsplaner og motivasjon, med mer.

Hjemmesiden til firmaet Matgnist er ikke oppe og går ennå. Den 36 år gamle tobarnsmora ønsker å komme i kontakt med noen som kan hjelpe henne med å designe en slik hjemmeside, for domenet www.matgnist.no har hun allerede kjøpt. Forventningsfulle Charlotte kan treffes på de to e-postene matgnist@gmail.com og gylterudcharlotte@hotmail.com. En side for Matgnist vil også være å finne på Facebook.

Kommentarer til denne saken