Slik endte valget i de ulike kommunene i Østfold

POPULÆRE I ØSTFOLD: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum (f.v.) besøkte mange kommuner i årets valgkamp. Her utenfor Fylkeshuset i Sarpsborg med partikollegaer Johan Edvard Grimstad (f.v.), Helge Skår, Elin Tvete og Anne Beathe Tvinnereim.

POPULÆRE I ØSTFOLD: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum (f.v.) besøkte mange kommuner i årets valgkamp. Her utenfor Fylkeshuset i Sarpsborg med partikollegaer Johan Edvard Grimstad (f.v.), Helge Skår, Elin Tvete og Anne Beathe Tvinnereim. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Senterpartiet endte opp som største parti i seks av 12 kommuner i Østfold.

DEL

I Aremark kapret Senterpartiet hele 52 prosent av stemmene, melder NRK. I Rakkestad fikk Sp 45,4 prosent; i Marker 44,3 prosent; i Skiptvet 40; Våler 38,1 og i Indre Østfold 31,2 prosent av stemmene.

I Aremark, Rakkestad, Marker og Skiptvet kom Ap på andreplass og Høyre på tredjeplass.

Våler ga Høyre andreplassen med hele 30 prosent oppslutning, mens Arbeiderpartiet fikk tredjeplassen med 11,1 prosent

Senterpartiet

Kommunene Askim, Eidsberg, Hobøl, Spydeberg og Trøgstad slås sammen fra 1. januar 2020, og blir da hetende Indre Østfold kommune. Senterpartiet var altså den klare vinneren blant innbyggerne i denne nye kommunen med 31,2 prosent. Høyre landet andreplassen med 25,8 prosent, og Arbeiderpartiet fikk tredjeplass med 19,9 prosent.

LES OGSÅ: Disse to partiene har blitt enige om å styre Indre Østfold kommune sammen

LES OGSÅ: Tre partier i samarbeid - kvinnelig ordfører og varaordfører

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet har mistet mange velgere i dette valget. De ble likevel størst i fire Østfold-kommuner; Hvaler, Fredrikstad, Sarpsborg og Moss.

På Hvaler fikk Ap 36,3 prosent av stemmene, etterfulgt av Frp med 18,3 prosent og Sp med 13,2 prosent. Ap-topp Mona Vauger styrer dermed mot ordførerkontoret på Hvaler, skriver Fredriksstad Blad. Eivind Borges tid som Frp-ordfører på Hvaler er forbi etter 12 år.

I Fredrikstad fikk Ap 36,3 prosent av stemmene, etterfulgt av H med 15,3 prosent og Frp med 12,6 prosent.

I Sarpsborg fikk Ap 34,5 prosent av stemmene, etterfulgt av Senterpartiet med 10,8 og Frp med 10,4 prosent. Sp kan avgjøre om Ap mister sin ordfører eller om Sarpsborg skal få en ordfører som vil be om en rett linje-utredning for jernbanen. Torsdag kveld bestemt Senterpartiet seg for å forhandle med Arbeiderpartiet og støtte Sindre Martinsen-Evje som ordfører.

Også i Moss fikk Ap flest stemmer (27,7 prosent), etterfulgt av Høyre med 19,1 og Ny kurs (NYKU) med 11,1 prosent. Ny Kurs er en by- og bygdeliste for Moss og Rygge, med overordnet mål om «å arbeide for at alle innbyggere i Moss og Rygge skal ha mulighet for å øve innflytelse på kommunalpolitiske saker».

Høyre

Høyre gjorde sine beste Østfold-valg i Råde, med 38,1 prosent, og i Halden, hvor de fikk 27,9 prosent av stemmene.

I Råde fikk Senterpartiet andreplass med 21,6 prosent. Tredjeplassen fikk Arbeiderpartiet med 15,4 prosent.

Haldenserne ga Ap en andreplass med 17,6 prosent av stemmene og Sp en tredjeplass med 13,8 prosent.

Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Rødt oppnådde mandag tidenes beste valgresultat i et lokalvalg, landet over. Det samme gjelder i Østfold.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken