«Supreme snus» er den nye trenden på Centralskolan i Arvika. Dette melder den svenske regionsavisen Nya Wermlands-Tidningen. Denne snusen sies å være verdens sterkeste, og inneholder 120 milligram nikotin per gram.

Dette er til sammenligning over seks ganger så sterkt som vanlig snus med ekstra sterk styrke (16-20 mg/g). Heller ikke den litt mer kjente Siberia-snusen (43 mg/g) kan konkurrere med «skrekksnusen». Selv ikke en pakke med rød Prince kommer i nærheten, ettersom denne inneholder 34 mg/g nikotin (1,7mg/g per sigarett).

Snusen har spredd seg blant elever på Centralskolan, sier assisterende rektor Per Öberg.

– Det fremkom at elever som har testet snusen, men vi vet ikke om det er på eller etter skoletid. De har blitt kvalme, blitt numne i munnen og ikke følt seg bra i det hele tatt. Alle foreldre har fått informasjon, så forhåpentligvis snakker de om dette til sine barn, sier han til SVT.

– Blir mer påvirket

Etter hva han erfarer, er dette ikke et produkt å få kjøpt i Arvika. På nett skal det imidlertid ikke være vanskelig å få bestilt.

Centralskolen har 400 elever og 60 ansatte. Det er tobakksfri skoletid, men skolen fersker stadig vekk elever i å snuse på skolen, kommer det frem i saken.

Nå bekymrer ledelsen seg for at mange vil teste denne snusen og falle for gruppepress. Rektor Maria Uppvall Fors deler også den bekymringen.

– Noen elever har uttrykt at man blir mer påvirket av det enn annen snus. Det høres ikke ut som en bra ting å holde på med, sier hun til NWT.

Om snusen har nådd ungdomskretser på andre siden av grensen er usikkert.

Glåmdalen har vært i kontakt med kommuneoverlege i Kongsvinger kommune, Camilla Smedtorp, som ikke kjenner til denne snusen. Glåmdalen har også forsøkt å komme i kontakt med kommuneoverlege i Eidskog, Jan-Øyvind Lorgen, uten å lykkes. Det er derfor ikke kjent om snusen også har nådd vårt distrikt.

– Milevis over normalen

Seniorforsker i Folkehelseinstituttet, Karl Erik Lund, kjenner heller ikke til denne snusen. 120 mg/g synes han uansett høres voldsomt ut.

– Det hørtes veldig sterkt ut, milevis over normalen. Slike produkter aktualiserer behovet for øvrig grense på nikotininnhold, sier han.

– Det er ikke noen grense i Sverige heller?

– I Sverige er det så vidt jeg vet blitt diskutert, uten at vi har kommet noe nærmere.

– I Norge er grense noe som diskuteres, men innad i fagmiljøet, legger Lund til.

– Jeg kan ikke se for meg at dette kan være en behagelig dose, selv ikke for de mest drevne nikotinbrukerne, sier han om 120 mg/g nikotin i snus.

– Ikke dødelig

Han nevner ubehag, kaldsvetting, forstyrret hjerterytme, høy puls og kvalme som de mest nærliggende virkningene av slikt inntak.

– Det kan være svært uheldig for folk med hjerte og karsykdommer, sier Lund.

– Men du kan ikke få overdose og dø av nikotin, som ved narkotiske stoffer?

– Vanligvis ikke, med mindre du har en underliggende sykdom. Hvis du er nyoperert etter et hjerteinfarkt kan nikotin i all slags form være farlig. Vi andre blir bare syke og får sterke reaksjoner, sier Lund.