Går man inn på yr.no står det at det er liten fare for skogbrann i Indre Østfold nå. Farenivået er satt til grønn farge, altså liten fare.

Brannsjef for Indre Østfold Brann og Redning Bjørn Stolt sier at det fortsatt er stor fare for skogbrann i Indre Østfold.

– Yr jobber ut fra matematiske regnestykker, men det stemmer ikke overens med terrenget i Indre Østfold. Det har ikke kommet nok regn til at det har trengt ned i bakken. Det er rett og slett for tørt i skog og mark til at vi kan oppheve forbudet mot åpen ild, understreker Bjørn Stolt.

For at han skal oppheve ildforbudet må det komme mye mer regn.

– Det må regne i flere dager slik at vannet trekker nok ned i bakken. Når det kommer nedbør vil vi dra ut og kontrollere. Først når det er vått nok i bakken vil forbudet bli opphevet, konkluderer brannsjefen.

Brann på øy i Lyseren

Visebrannsjef Geert Olsen sier til Smaalenenes Avis at brannvesenet i går rykket ut til Lyseren da det brant på Storøya.

– Vi var heldige med at en person så røyken og varslet oss tidlig. Vi brukte noen timer på å slokke brannen, og det gikk greit til slutt, sier Olsen.

Ulempen med skogbranner nå er at varmen går gjennom det lille laget med fuktig jord. Deretter ligger brannen og godgjør seg lengre i bakken og så sprer den seg uten synlige spor. Plutselig kommer flammene opp.

– Det brenner også godt rundt røttene under slike forhold. Da er det skummelt for oss med tanke på at trær kan falle, sier Olsen og advarer folk mot å gjøre opp ild nå.