ØSTFOLDBANEN: Ferietid betyr opprusting av jernbane, og det blir lange perioder med arbeid på jernbanene våre i sommer, inkludert Østfoldbanen. Dette starter allerede i helga, for Bane Nor skal nemlig jobbe på strekningen Oslo S – Ski – Kråkstad/Halden/Ed.

– På Vestre linje er det stengt fra 03.00 natt til lørdag til klokken 13.00 søndag på strekningen Oslo S til Ed i Sverige. For Østre linje er det stengt fra Oslo S til Kråkstad, sier kommunikasjonssjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby til Moss Avis.

Det betyr at det blir buss for tog – og lengre reisetid. Lundeby oppfordrer til at reisende tar dette med i beregningen.

– Det er å være ute i god tid og beregne ekstra tid. Det tar lengre tid å kjøre buss enn tog, og veien går ikke parallelt med sporet heller, sier han.

Kommunikasjonssjefen informerer om at de på lørdag har satt inn 238 busser, og på søndag har de 88 busser i drift.

– Hva bør man være obs på her?

– Hvis det kommer unormalt mye trafikk til enkelte avganger påvirker det kapasiteten. Det er ikke mulighet for plassbestillinger, men vi skal ha bra med kapasitet, forsikrer han.

Masse arbeid fremover

Helgen er bare en forsmak på hva du har i vente, selv om de fleste Østfoldbane-pendlere nok er vant til dette nå. Det blir nemlig også i sommer mye arbeid på toglinjene i østlandsområdet, og her får du en oversikt over stengningen i sommer:

  • Det er arbeider på Oslo S følgende helger: 25. – 26. juni, 16. – 17. juli, 23. – 24. juli og 30. – 31. juli. Den siste helgen i juli er Oslo S helt stengt i 10 timer og togene snur på Skøyen, Grefsen, Bryn og Lillestrøm. De andre helgene vil arbeidene kun medføre sporendringer på Oslo S.
  • Oslo S – Rygge og Oslo S – Mysen/Rakkestad er stengt fra 25. juni til og med 7. august.
  • Sandvika-Asker (kun lokaltog L1) er stengt fra 2. juli til og med 31. juli.
  • Asker – Spikkestad/Gulskogen/Sande er stengt i perioden 2. juli til og med 31. juli.
  • Oslo S – Gjøvik er stengt fra 17. juni til og med 19. juni. Oslo S – Roa er stengt 20. juni til og med 22. juni.
  • Gardermoen – Lillehammer er stengt fra 9. august til og med 4. september. Rørosbanen fra Hamar til Støren går som normalt i perioden, bortsett fra helgen 3.–4. september hvor det er stengt Hamar – Løten.
  • De første dagene etter at arbeidene er avsluttet vil togene kjøre med redusert hastighet. Det kan i tillegg komme innstillinger.

Merk at arbeid på Østfoldbanen varer i seks uker, mens det er fire uker vestover mot Asker, Drammen, Spikkestad og Sande. Det går også tog mellom Oslo S og Asker i sommer, med unntak av linjene L1 og L14. Det er også viktig å være klar over at alle togstrekninger og togoperatører som kjører til og fra Oslo S blir påvirket når Oslo S stenger i 10 timer fra lørdag 30. juli kl. 21.15 til søndag 31. juli kl. 07.15, melder Vy i en pressemelding.

Omfattende arbeid og stengte strekninger betyr andre reisemønstre og nye reisemåter, derfor er det viktig å sjekke detaljene i Vys reiseplanlegger på forhånd.

Sommerens arbeid må til for å kunne åpne Follobanen i desember, ifølge Bane Nor.

– Vi bygger og moderniserer jernbanen. Samtidig gjøres det viktig arbeid på veiene og T-banen. Til sammen gir dette folk et bedre transporttilbud på Østlandet, sier Victor Hansen, direktør for kunde- og trafikkinformasjon i Bane Nor i en pressemelding, og legger ikke skjul på at arbeidene og ikke minst ferdigstillelsen av disse, er noe han gleder seg til.

– Vi gleder oss til å kunne reise raskt, komfortabelt og klimavennlig med den nye banen. I sommer skal Follobanen kobles til sporene på Oslo S, og denne jobben kan vi ikke gjøre mens togene går, sier Hansen.

De fleste pendlerne er nok enige. Skal du reise på Østlandet fremover, bør du altså planlegge turen og sette av litt ekstra tid. Vi ønsker lykke til!