Sjokk-opplevelse for badegjestene: – Plutselig sprutet det bæsj og dasspapir ut på stranden

BRUNT: Øverst i bildet er det blått hav så lang øyet kan se. Det samme er ikke tilfellet i pytten foran røret...

BRUNT: Øverst i bildet er det blått hav så lang øyet kan se. Det samme er ikke tilfellet i pytten foran røret... Foto:

Erik Andersen og de andre badegjestene på Solviken i Engelsviken fikk en, mildt sagt, illeluktende overraskelse under lørdagens strand-tur.

DEL

[Fredriksstad Blad] – Det var kona som først så det begynte å piple vann opp av sandet fem meter bortenfor der vi satt.

Piplet opp av sanden

Det sier Erik Andersen. Sammen med kona og barnebarna skulle han nyte en dag på stranden på idylliske Solviken i Engelsviken. Det gikk veldig bra ... frem til klokka 12:30.

– Piplingen ble sterkere og sterkere, og etterhvert som vannet fjernet sanden, kom et avløpsrør til syne, sier Andersen.

Han forklarer at mengden vann som kom ut av røret fort eskalerte.

– Cirka fem meter foran røret hadde en mor og ungene rigget seg til. Siden vannstrålen bare ble sterkere, ilte folk til for å hjelpe henne å flytte tingene unna strålen.

Full sprut

At badegjestene som satt nedstrøms for røråpningen agerte kjapt og kom seg unna, kan de prise seg lykkelig over.

– Det gikk ikke lenge fra den første piplingen, til vannspruten sto ut av røret. Til å begynne med var det vanlig, klart, vann som kom, sier andersen.

Ifølge ham varte det ikke lenge før strålens karakter endret seg fra skummende og klar, til en mørkere nyanse.

– Plutselig sprutet det bæsj og dasspapir rett ut på stranda. Det luktet helt for jæv ...

BOKSTAVELIG: Det skal godt gjøres å betvile Erik Andersens lite flatterende beskrivelse av odøren som hersket i strandkanten i Solviken på lørdag-

BOKSTAVELIG: Det skal godt gjøres å betvile Erik Andersens lite flatterende beskrivelse av odøren som hersket i strandkanten i Solviken på lørdag- Foto:

Andersen forteller videre at spruten sto på i 5-10 minutter før personell fra campingplassen fikk stanset den brune overraskelsen.

– De agerte kjap og fikk satt på et endestykke på røret. De forklarte at det var problemer med en pumpestasjon som styrer kloakken til camping-feltet, avslutter Andersen.

Alarmen gikk ikke

Hendelsesforløpet bekreftes av Bjørn Kristiansen, daglig leder ved Feriehjemmet Solviken.

– Kloakken til campingfeltet styrers av en pumpestasjon med to pumper. Den ene går hele tiden, mens den andre skal slå inn dersom den første svikter. Dessverre slo ikke back-up pumpen inn som den skulle. Dermed flommet kloakken over og inn i overvannsystemet.

Defekte pumper var dog ikke det eneste pusset skjebnen spilte Kristiansen, Andersen og de andre strandløvene denne lørdagen.

– For å være sikre på at slike ting ikke skal skje har vi alarm i pumpehuset, men heller ikke denne fungerte, sukker Kristiansen.

Stanset kjapt

– Vi fikk hevet oss rundt og stoppet kloakken etter 15 minutter. Det som hadde skjedd var at pumpene var tette av sminkwipes og engangs tørkekluter.

Camping-sjefen forteller at røret, som vanligvis tar av for overvann, skal spyles rent på mandag, og at pumpene igjen er operative.

– Vi kommer også til å installere en tank som vil samle opp kloakken, dersom noe lignende, mot formodning, skulle skje i fremtiden.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken