I Norge får alle kvinner fra 25 til 69 år brev med påminnelse fra Kreftregisterets Livmorhalsprogram når det er på tide å ta livmorhalsprøve.
Kvinner mellom 25 og 33 år anbefales å ta celleprøve av livmorhalsen hvert tredje år.
For kvinner mellom 34 og 69 år anbefales det å ta prøve hvert femte år.
– Halvparten av tilfellene kunne vært unngått
– Mange er dessverre ikke så flinke til å ta celleprøven. Man regner med at så mange som 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft kunne vært unngått om man tok en celleprøve, sier Marie Sandli, overlege i gynekologi i kvinneklinikken på Kalnes.
To tirsdager i september, den 20. og 27., har klinikken nå satt av to kvelder der kvinner som ikke har tatt celleprøve hvert tredje eller femte år, har kunnet komme og få en gratis test.
Responsen har vært overraskende stor, ifølge Sandli.
– Det var voldsomt mange som ville ha time. Vi har dessverre måttet si nei til veldig mange.
– Dette er sykehuset sitt bidrag til screeningprogrammet og #sjekkdeg-kampanjen. Det er ikke meningen at vi skal tilby celleprøve til absolutt alle kvinner, presiserer kollega og overlege Berit Fauske.
Kan fanges opp før det blir kreft
– Hovedjobben med å ta celleprøve og å følge screeningprogrammet er i primærhelsetjenesten hos fastlegen, legger hun til.
I fjor fikk 345 norske kvinner påvist livmorhalskreft.
Jo tidligere man oppdager celleforandringer, jo flere kan man hindre at utvikler kreft.
– Livmorhalskreft er en krefttype som tar lang tid – kanskje opp mot 15 år fra man først blir smittet med HPV-viruset og til man utvikler kreft, forklarer Sandli.
Og hun utdyper:
– Målet er å fange opp celleforandringene før de blir til kreft. Ved tilfeller av milde celleforandringer, skal de som oftest ikke behandles engang, men overvåkes.
Nedgang i dødelighet
#sjekkdeg-kampanjen ble startet av Thea Steen i 2015, etter at hun selv fikk livmorhalskreft.
Hun døde av sykdommen året etter, 26 år gammel.
Målet med kampanjen er å få flere til å ringe fastlegen og ta en livmorhalsprøve.
– Etter at screeningprogrammet ble innført, ser vi et fallende antall krefttilfeller. Aller først fikk vi en økning i antall celleforandringer, som ikke ville blitt oppdaget tidligere – det betyr at programmet virker, sier Sandli.
– Men nå ser man en nedgang i dødelighet og antall krefttilfeller, fordi man oppdager det tidligere.
– Mange gruer seg
Tall fra Kreftforeningen sier at 3 av 10 ikke følger Livmorhalsprogrammet.
– Vi vet at det er mange i målgruppen som ikke tar celleprøven fordi de gruer seg, fordi de føler at det ikke er nødvendig eller fordi de ikke har symptomer. Det er mange grunner til at de ikke tar prøven, sier Fauske.
– Og vi vet at vi kunne avdekket veldig mange flere med celleforandringer og satt i gang tiltak og oppfølging.