- Junitallene i år viser en nedgang på 56 prosent, sammenlignet med samme periode i 2019. Da hadde vi 348 besøkende, opplyser kultursjef Grethe Torstensen i Rakkestad kommune. Det betyr 195 færre kinogjengere i år enn i fjor.

Kultursjefen forklarer at de siste månedene har vært en vanskelig tid for Rakkestad kino. De røde tallene er ringvirkninger av koronapandemien.

- Junitallene er veldig dårlige. Det skyldes at vi måtte holde stengt på grunn av koronaviruset, sier hun.

- Lite filmer

Koronasituasjonen har ført til tørke på filmmarkedet.

- Det er veldig lite filmer tilgjengelig. Ingen kinoer får filmer om dagen, det har stoppet opp. Det gjør det vanskelig å sette opp kinoprogram og å drive med kino, både for små og store kinoer, medgir Torstensen.

I tillegg har smittevernrestriksjoner og regelen om en meters avstand, begrenset antall gjester kinoen kan ha inne i salen om gangen. Det er tillatt med maks 50 personer per visning.

LES OGSÅ: Snart åpner Magne kinoen igjen – men popkorn må han vente med

I juni hadde Rakkestad kino derfor redusert tilbud med filmvising, men viste blant annet Pelle Svansløs og The Boy II.

- I helga som var hadde vi norgespremiere på Knerten og sjøormen, sier Torstensen, og forklarer at det vil være redusert filmvisning på Rakkestad kino i hvert fall fram til rundt juletider.

- Vi er usikre på hvor mye som vil være tilgjengelig til høsten, forklarer Grethe Torstensen.

Kraftig nedgang i juni

Kinosjef Magne Bjørnstad har tidligere opplyst overfor Rakkestad Avis at Rakkestad kino opplevde oppsving før koronaen førte til at de måtte stenge. Selv om tallene for både juni måned og første halvår er dystre, kommer Rakkestad kino bedre ut av det enn kinoene i Østfold og landet for øvrig.

Østfold i sin helhet så en nedgang på hele 77,1 prosent i antall kinobesøk i juni. Kun 7.449 personer gikk på kino i juni i år, mot 32.570 i fjor. Det tilsvarer 25.121 færre besøk.

Nedgangen i landet generelt ligger på 78,5 prosent. I juni i fjor ble det registrert 706.590 kinobesøk på landsbasis. I år er tilsvarende tall kun 152.072 besøkende, eller hele 554.518 færre kinogjengere.

Halvert mengde besøk

Ser man på første halvår i år, kontra i fjor, er tallene også svært røde. Hittil i år har Rakkestad kino hatt 1.699 besøk. Tall for samme periode i fjor var 2.810. Det er en nedgang på 39,5 prosent.

I Østfold er nedgangen på hele 50,4 prosent, sammenlignet første halvår i fjor. I fjor besøkte 224.006 mennesker Østfold-kinoene, mens tallet hittil i år er 110.996 besøk.

Hele landet ser en tilbakegang på 48,7 prosent. Tallene viser at kinoene i landet vanligvis er godt besøkt. I første halvår 2019 gikk hele 4.892.444 filmglade mennesker på kino, mot kun 2.511.966 første halvår i 2020.

Smittesporing

På grunn av smittesporing har Rakkestad kino vært pålagt å selge alle billetter over nett, og ikke i kiosken. De har måttet ha navnet på alle som har kjøpt billett, og det har vært lov å kjøpe maks fem billetter per bestilling. Popkorn får de ikke selge, kun emballerte produkter.

Rakkestad kino har også måttet følge kommunens retningslinjer for bygg og låse inn hver enkelt. Det betyr at kinoen må slippe inn folk i puljer, fem og fem om gangen med en meters avstand. Det er heller ikke lov å ha med egen mat.