Fikk delta på russerevyen for første gang: – Det ble en tårevåt opplevelse

Trond-Øivind Ofsdal (19) fra Rakkestad, Monica Creed (18) fra Askim og Sebastian Bjølsen (18) fra Tomter synes det var fantastisk å delta på revyen.

Trond-Øivind Ofsdal (19) fra Rakkestad, Monica Creed (18) fra Askim og Sebastian Bjølsen (18) fra Tomter synes det var fantastisk å delta på revyen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Eidsberg: Da sceneteppet ble lukket på Festiviteten i forrige uke var et nytt kapittel i historien skrevet. Elevene fra Allmennpraktisk linje ved Mysen videregående skole fikk for første gang delta på russerevyen.

– Vi fikk stående applaus. Det var helt fantastisk. Jeg husket alle replikkene mine, sier Monica Creed (18) fra Askim.

Tilrettelagt opplæring

– Tilrettelagt opplæring (TO) er en fellesbetegnelse for spesialpedagogiske videregående skoletilbud for elever med ulike typer funksjonshemminger eller lettere psykisk utviklingshemming. Elevene søkes til skolene med fortrinnsrett til skoleplass. Elevene som får tilbudet er diagnosert med generelle lærevansker. Disse står gjerne i sammenheng med andre diagnoser som ADHD, autismespekterforstyrrelser, eller Downs syndrom.

– Allmennpraktisk linje er et begrep tidligere brukt for tilbud rettet mot arbeidslivstrening, men inbefatter også opplæring rettet mot elevenes fremtidige boligsituasjon. Det trenes også på sosial kompetanse og grunnleggende ferdigheter som lesing, skriving og regning. For et utvalg elever kan opplæringen bestå av hospitering ved egnet arbeidssted.

Skryter av russen

Læreren Sigbjørn Riiser sier elevene enda var i lykkerus da de kom på skolen mandag morgen. Han skryter av at russestyret både har vært inkluderende og respektfulle.

– Det er ikke det at vi ikke har fått lov til å bli med tidligere, men at vi ikke har kommet i posisjon hvor det har vært naturlig. Det har vært viktig at elevene deltar på deres premisser. Det siste halve året har vi hatt god dialog med russestyret som har vært enestående positive. Vi voksne har ikke regulert noe, sier han.

Elevgruppen var både med i åpningsscenen, avslutningsscenen, og hadde i tillegg sin egen sketsj.

– Sketsjen handler om en familie som skal spise middag sammen en fredag kveld. Sønnen kommer på besøk og sier han ikke liker taco. Denne beskjeden har faren vondt for å svelge og blir kjempesur. Han mener fredagstaco og gullrekka er bærende for Norge. Når han endelig roer seg sier sønnen at han heller ikke liker Truls fra Senkveld. Da blir faren kjempesur på nytt. Det hele ender med at sønnen blir kastet ut, sier Riiser.

Han sier elevene har øvd på hvordan det er å stå på scenen.

– Elevene var nervøse før revyen, men de var hundre ganger stoltere da de var ferdige. Det ble en tårevåt opplevelse. Elever som ikke man skulle tro skulle stå på en scene leste lange tekster. Det er utrolig sterkt for oss lærere når de når målene sine, sier Riiser.

Likte å stå på scenen

Sebastian Bjølsen (18) fra Tomter spilte både trommer under sangene, og sønnen i sketsjen.

– Jeg spiser ikke så mye taco, så det passet bra å spille sønnen. Trommer har jeg spilt i mange år, så det gikk bra, sier han.

I samme sketsj spilte Trond-Øivind Ofsdal (19) fra Rakkestad bestemor.

– Jeg fikk den rollen siden jeg er flink til å strikke. Jeg hadde på meg parykk, sier han.

Begge to gruet seg, men synes i likhet med Monica Creed at opplevelsen var fantastisk.

– Det var veldig morsomt å få stående applaus. Da vi var ferdige tok vi bilder med russen, sier de.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken