Gå til sidens hovedinnhold

Indre Østfold-russen sier #metoo vil påvirke russeknutene

Artikkelen er over 3 år gammel

Askimrussen tror #metoo vil påvirke når de skal lage årets russeknuter, mens Mysenrussen vurderer egen knute mot seksuell trakassering.

De siste ukene har vært preget av revyer for russen i Indre Østfold. Det gjør at russepresidentene på Askim videregående Jesper Westgaard og Karina Hage får kjenne litt på følelsen av russedressen. Tiden fremover går med på å planlegge feiringen i mai. Da skal det også lages nye russeknuter.

Vil snakke om trakassering

Askimrussen pleier å vente med knutereglene til Oslo-russen har offentliggjort sine knuter, men planleggingen starter snart. Westgaard tror at #metoo og Amnestys #Neiernei vil prege årets russeknuter. Begge kampanjene handler om å ta avstand fra seksuell trakassering.

– Jeg tror #metoo vil påvirke russeknutene. Dette med arbeid mot seksuell trakassering er veldig i vinden, sier Karina Hage.

– Vi har tenkt på dette med sexpress i russetiden. Det er noen knuter som er litt på kanten og som brått kan bli diskutert om skal få være med videre eller ikke. Det har blitt snakket om å droppe de drøyeste knutene, sier Jesper Westgaard.

– Vi kommer nok til å videreføre noen av sexknutene. Det handler mest om tradisjon og hva flertallet vil, som jeg som president må føye meg etter. Men for eksempel knutene «The perfect week» og hvit champagne kork tror jeg kan skape diskusjon hos russen etter #metoo, mener han.

– Hvorfor det?

– Fordi hvit champagnekork handler om å ligge med russepresidenten. Det blir kanskje tolket som å bruke sin posisjon for å få seg noe. Det er veldig aktuelt, med for eksempel Trond Giske-saken. «The perfect week» handler om å ligge med en ny person hver dag i ei uke. Det kan skape press og uheldige situasjoner, mener Westgaard.

– Jeg ser at det kan oppfordre til press dersom knutene videreføres. Uansett hva som blir med videre må russen være klare på at alt rundt sex må foregå helt frivillig og ikke bryte norsk lov, presiserer han.

– Russestyret vil løfte dette spørsmålet til debatt uansett og se hva alle i kullet mener. Disse knutene blir garantert diskutert, tror Westgaard.

Aktuelt med #metoo-knute

Mysen-russen tar det muligens #metoo-bølgen enda et steg videre i sine russeknuter. De sier det er aktuelt å lage knuter som fremmer kampanjen. Det forteller knutesjef Tonje Kristiane Bergbråten.

– Vi vil fjerne de drøyeste sex- og alkohol-knutene. Jeg skal starte arbeidet med knutereglene nå i vinterferien og da er en egen #metoo-knute noe vi ser på, sier knutesjefen.

– Hva vil dere oppnå med en egen knute?

– Dette med knuter skal være gøy for alle. Noen av knutene har vært veldig drøye. Særlig de som handler om sex. Da er det viktig å minne folk på kampanjene. Hvordan knuten blir må vi se på, mener Bergbråten.

– Det kan også være aktuelt med et eget #metoo-merke som kan sys på russebuksa. Slik som vi har gjort med Amnesty sin kampanje #neiernei, forklarer hun.

 

Kommentarer til denne saken