Sliter med å dekke stort skogsterreng - Ole-Håkon trenger flere frivillige til å spore gaupe

Fylkessekretær i NJFF Østfold Ole-Håkon Heier søker frivillige til å delta i sporing av gaupe.

Fylkessekretær i NJFF Østfold Ole-Håkon Heier søker frivillige til å delta i sporing av gaupe. Foto:

Torsdag kveld holdt fylkessekretær i NJFF Østfold Ole-Håkon Heier opplæringsmøte om gaupesporing for frivillige på kontoret i Rakkestad. Få rakstinger møtte opp.

DEL

– Det var 7 sporere som møtte opp, to av dem var fra Rakkestad. Kun to av disse har levert data før. I tillegg har vi 7-8 sporere på lista som vi vet kommer til å levere sporlogger, de kan dette mer enn godt nok fra før. Men det er for få lokale på våre lister over sporpersonell til at vi skal kunne få dekket et så stort skogsterreng som vi har i Rakkestad. Vi håper at 2-4 nye  kan levere data i løpet av vinteren, sier Ole-Håkon Heier, og legger til:

- Det skal dog understrekes at vi før møtet kun har henvendt oss til personell som tidligere har sagt til oss at de vil bidra med sporlogger. Nå er det imidlertid på tide å gå bredere ut til hele lokalsamfunnet, påpeker han.

Ligger mye lavere enn bestandsmålet

Norges jeger og fiskerforbund Østfold (NJFF Østfold) får 50.000 kroner av Rovdata hvert år til å dekke alle typer utgifter i forbindelse med sporing av gaupe. Kriteriet for å få disse midlene er at NJFF må spore en lengde på minst 27 mil i Østfold i løpet av vinteren. Dette inkluderer også skogsområder i Rakkestad og Degernes.

– Dette er en viktig jobb. Enkelt og greit fordi når vi kartlegger en gaupebestand så får vi mer resultater, som igjen betyr at jo mer data vi har på bestanden jo bedre er det. I Norge har vi et bestandsmål på 65 familiegrupper. I 2018 hadde vi 57,5 familiegrupper på landsbasis. I Region 4 hvor Rakkestad kommune ligger har vi et bestandsmål på seks familiegrupper, men i 2018 ble det registrert kun 1,25.

– Det blir med andre ord ingen gaupejakt i år?

– Hvertfall ikke i Østfold. Men det kan bli noe jakt i region 6 som er Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. Alt dreier seg til syvende og sist om at vi i Norge skal ha en levedyktig og god bestand. De fleste jegere mener Gaupe er et fascinerende og flott dyr på tross av at den spiser mye rådyr, mener Heier.

Illustrasjonsfoto av Gaupe fra Nordens Ark i Sverige.

Illustrasjonsfoto av Gaupe fra Nordens Ark i Sverige. Foto:

Trenger frivillige

For å få en god oversikt over bestanden er dermed Ole-Håkon Heier, NJFF, Rovdata og Statens Naturoppsyn avhengig av at store områder skogsterreng i Rakkestad kommune blir sjekket for gaupespor.

Dette er ikke en enmannsjobb, men det krever heller ikke omfattende arbeid for de som melder seg som frivillige.

– Nei, det er ikke så vanskelig. Vi sporer i fritt terreng, men på de få årene vi har gjort det så har vi ikke funnet noe spor i Rakkestad. Delvis fordi vi ikke har hatt folk til å dekke ruter. Vi er også avhengig av vær, og da helst litt snø for at gaupesporene skal være synlige.

– Hvordan melder man seg som frivillige gaupesporer?

– Det er bare til å ta kontakt med meg. Det er åpent for alle å melde seg. Vi håper jo at folk som er skogsvant og kjenner igjen et gaupespor vil bidra, men man kan også melde seg som frivillig om man ikke har særlig kunnskap fra før av. Da finner vi løsninger, sier Heier.

– Hvordan foregår sporingen som frivillige skal gjøre?

– Før de starter sporing for sesongen så må de melde ifra til meg, og fylle ut et skjema. Ellers så kan folk bare gjøre som de pleier. Gå tur hvor de vil, men bare at de har på en GPS som kartlegger hvor de har gått. Deretter sender de sine GPS-data til meg, og om de eventuelt har sett noen gaupespor. Man må jo da være litt på hugget og se etter spor, påpeker Ole-Håkon Heier.

Artikkeltags