Det er fortsatt koronasmitte blant oss, og 29. juni sendte regjeringen uten en anbefaling om oppfriskningsdose for alle over 75 år. For de fleste vil det være den 4. vaksinedosen. Starttidspunktet er 1. juli, samtidig påpeker helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol at vaksineringstempoet må tilpasses kommunenes kapasitet.

- Samtidig er det også avhengig av tilgangen på vaksine, som er utfordringen, påpeker assiserende rådmann, Steffen Tjerbo.

Drop in eller bestilling

For Rakkestad kommune kom ikke den nye vaksinerunden som noen overraskelse, og den er i gang med oppfriskningsdosen. Kommunen har i vår hatt vaksinetilbud i det tidligere Aktivitetshuset, og det fullføres. Derfor er første mulighet for oppfriskningsdose tirsdag 5. juli klokka 10.00-12.00. Dette er et drop in-tilbud, men time kan også bestilles via remin på kommunens hjemmeside. Når barn skal vaksineres, er det et sterkt ønske at timen bestilles på forhånd.

Neste mulighet for drop in blir i august: tirsdager og torsdager i ukene 32, 33, 34. (9. august, 11. august, 16. august, 18. august, 23. august og 25. august).

- Rakkestad kommune har per nå 774 personer over 75 år. Av de 774 er det 122 som allerede har fått oppfriskningsdosen, opplyser Tjerbo. Beboere på sykehjem og i omsorgsboliger er prioritert.

Mottakelig for vaksine

Tjerbo har et sterkt ønske for alle som bestiller time eller kommer for å få oppfriskningsdosen:

- Du må vite om du er mottakelig for vaksine, sier Tjerbo. Det betyr at hver enkelt må vite hvor lang tid som har gått siden siste vaksine eller koronasykdom. Vaksineringen med oppfriskningsdosen går parallelt med vaksinering med 1. og 2. doser og vaksinering av barn.

- Vi har kontroll på alt av vaksiner, men gjennomgått sykdom har vi ikke kontroll på, påpeker Tjerbo. Det skal gå minimum 3 uker fra gjennomgått korona-infeksjon før oppfriskningsdose. Folkehelseinstituttet anbefaler at det vurderes ytterligere uker da det ser ut til at dette bidrar til bedre effekt på dosen. Fra forrige vaksine er regelen et intervall på 4 måneder.

Vaksineringen skjer på det tidligere Aktivitetshuset, som ble bygd om til formålet.

Regjeringen varsler at kommunene må også planlegge for å kunne tilby ny oppfriskningsdose til personer fra 65 år og oppover samt personer mellom 18-64 år med underliggende sykdommer fra 1. september.