(Smaalenenes Avis)

Det viser ferske tall fra Statens vegvesen. Det viser nemlig at 51 prosent velger å droppe manuelt gir når de skal ta billappen.

I Norge er det slik at hvis man velger å kjøre opp med automatgir, har man ikke lov å kjøre biler med manuell girkasse. Dermed får man fortsatt en viss begrensning på hva slags biler man kan kjøre, selv om det blir færre og færre biler med manuelt gir på markedet.

Likevel er altså tendensen klar. Oslo-området har klart størst andel av mennesker som kjører opp med automatgir, men også i Østfold velger over halvparten den samme løsningen.

Hafslund trafikkstasjon hadde i juni i år en andel på 56 % for oppkjøringer med automatgir i førerkortklasse B, Mysen trafikkstasjon følger hakk i hæl med 55 %.

Dermed ligger Østfold godt over landsgjennomsnittet på 51 %.

Sammenligner man årets resultat med juni i 2017 ser vi en rivende utvikling: Hafslund hadde den gang en automatgir- andel på 18 % av totalt antall førerprøver klasse B og Mysen 13 %.

– Med automatisk giring kan man ha mer oppmerksomhet til kjøringen, og dermed være en tryggere sjåfør både for seg selv og andre. I et miljøaspekt vil utslippene og forbruk ofte bli lavere, sammenlignet med når sjåføren selv velger gir, sier seksjonssjef Trond Ivar Blakkestad Olsen i Statens vegvesen.

– I tillegg til at det er behagelig, blir det på sikt ikke lengre biler med manuelt gir tilgjengelig, når elbiler eller andre utslippsfrie kjøretøy tar over. Rundt våre større byer og tett befolkede områder, ser vi at man i større grad foretrekker automatgir. Det kan ha noe med et mer komplekst trafikkbilde å gjøre. fortsetter han.

Her er topp 10-listen i landet per juni 2022:

  1. Risløkka trafikkstasjon (77 %)
  2. Lillestrøm trafikkstasjon (72 %)
  3. Billingstad trafikkstasjon (71 %)
  4. Drøbak trafikkstasjon (70 %)
  5. Drammen trafikkstasjon (58 %)
  6. Trondheim trafikkstasjon og Bergen trafikkstasjon (57 %)
  7. Hafslund trafikkstasjon, Larvik trafikkstasjon og Stavanger trafikkstasjon (56 %)
  8. Mysen og Kristiansand (55 %)
  9. Skien trafikkstasjon (53 %)
  10. Hønefoss trafikkstasjon (50 %)