– Siden vi for første gang i år har hatt to forestillinger, fikk vi ikke begynt å øve til «Grease» før på nyåret. Vi har nå brukt tre måneder på å stable forestillingen på beina, og jeg er mektig imponert over hva vi har fått til. Det er et krevende stykke med mange replikker og sanger, og det blir så utrolig bra, smiler regissør i Rakkerungene barne- og ungdomsteater, Janne Hea Svebakken.

Sang til levende musikk

Rakkerungene barne- og ungdomsteater gjør denne våren en tidsreise tilbake til 50-tallet og blåser nytt liv i den legendariske musikalen «Grease» med sine intriger, forelskelser, raske biler, sleik i håret og ikke minst masse fengende musikk.

På scenen i kinosalen blir det levende musikk fra kulturskoleelever og kapellmester og pianist Magnus Winnæs Bakke. På scenen vil vi også se selveste «Grease lightning» – Danny Zukos bil.

– Puslebitene er i ferd med å falle på plass, og det er veldig mye som skjer den siste uken nå. Elevene øver på en tom scene uten band fram til helgen. Da får de fem dager med øving i kulisser og tre dager med bandet, så er det klart for premiere, sier Hea Svebakken.

Spiller hovedrolle i favorittmusikalen

Lone Schrøder Karlsen (14) stråler på scenen. Og det med god grunn. Ikke bare får hun være med å spille i favorittmusikalen sin, men hun har også fått hovedrollen som søte, uskyldige Sandy.

– Det er min første hovedrolle, så litt nervepirrende er det, men aller mest så gleder jeg meg, smiler hun.

– Kjenner du deg igjen i rollekarakteren din?

– Ja litt kanskje. Spesielt i forholdet hun har med Danny, sier hun, uten å utdype noe videre. Schrøder Karlsen har vært med i teatergruppa fra oppstarten, og forteller at årets forestilling skiller seg ut som hakket tøffere og mer ungdommelig enn de foregående.

– Vi har vanligvis hatt barneforestillinger, men dette er en ungdomsforestilling. Det er tøffere språk, samt mye dramatikk og romantikk, sier hun.

Regissør Hea Svebakken forteller at hun har jobbet med å tone ned den voksne ordbruken i manuset, men at det er flere av de unge teaterspirene som har måttet gå litt utenfor komfortsonen med sine replikker.

– De opplever en litt tøffere språkbruk enn det de er vant med, så det blir litt fnising innimellom, smiler regissøren, og legger til:

– Dette er en forestilling som i utgangspunktet er skrevet for de større barna og ungdommene, og ikke ned i barnehagealder slik det har vært tidligere, opplyser hun.

– Her hører jeg hjemme

En som trives svært godt i en litt tøffere rolle er Lisa Storeheier (11). Hun spiller den smått manipulerende heiagjenglederen Patty.

– Jeg er litt slem, selv om det nok ikke er så tydelig. Jeg prøver å ødelegge forholdet til Sandy og Danny og få han for meg selv, sier hun.

I Dannys guttegjeng møter vi Sondre Kopperud (11) i rollen som Roger. Etter å ha stått på venteliste en god stund fikk han plass i teatergruppa i fjor.

– Jeg trives utrolig godt. Det er her jeg hører hjemme. Her på scenen. Det føles som jeg kan oppnå noe stort med det her, sier Kopperud, som nå teller dagene fram til premieren neste fredag.

– Jeg synes det var morsomt at jeg fikk en såpass stor rolle selv om jeg er ny. Det er et steg opp fra musebestefar som jeg spilte i Snekker Andersen, smiler han.

– Fantastiske foreldre

To timer i uka har den ivrige teatergjengen i alderen 10 til 18 år møttes siden januar for å øve inn replikker, sanger og dans. I kulissene står en stor gjeng med arbeidsomme foreldre som gjør alt fra å snekre kulisser til å sy kostymer.

Bildeserie

Se bygdas teaterspirer øve på musikalen «Grease»

– Det er en helt fantastisk foreldregruppe, og uten dem hadde ikke dette vært mulig. De investerer fryktelig mye tid i å få forestillingen på beina, og jeg har faktisk aldri vært borti lignende. Det er veldig deilig å jobbe i et så positivt miljø, sier Hea Svebakken, som har vært regissør i teatergruppa siden 2014.

Foreldre i sving

Og foreldrene var så absolutt i sving under tirsdagens øvelse. På parkeringsplassen var Thomas Heier og Anders Myhrvold i gang med å bygge kulisser, mens Line Schrøder Karlsen og de andre i kostyme- og sminkegruppa bar bord og klesstativer på bakrommet.

– Alle kostymene er klare. De har vi funnet på alt fra loppemarked, bruktbua og i våre egne skap, og sydd de om tilpasset skuespillerne. Nå gjenstår det kun å gjøre bakrommet klart til helgen, smiler hun.

I kulissene står også Knut Damm Lyngstad, som tok over ledervervet i teatergruppa etter Ingrid Kristiansen i fjor høst. Også han skryter av den dugnadsvillige gjengen.

– Vi har et utrolig bra styre der alle tar ansvar. Det er bare en glede å få være en del av dette. Vi er også veldig heldige som har så mange gavmilde firmaer i Rakkestad, og spesielt Marker Sparebank som er hovedsponsor, sier han. Og fredag 31. mars braker det altså løs med premieren på «Grease». Den settes også opp lørdag og søndag.