Det er på enkelte tidspunkt kritisk lite personell tilbake til å ta hånd om de helt påkrevede oppgaver i Rakkestad kommune. Nå kommer rådmann Alf Thode Skog med en kraftig advarsel:

- Situasjonen er svært alvorlig. Smitten må kraftig ned fort, uttaler rådmann Alf Thode Skog til Rakkestad Avis.

Han liker overhodet ikke smittetallene, smittesituasjonen og smitteutviklingen i Rakkestad-samfunnet i de siste ukene.

- Kommunen er blodrød. Antall smittede er enkelte dager relativt sett på det samme nivå som i de største byene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, begrunner Skog og leggertil athøye smittetall og konsekvensene av dem en direkte trussel for flere kommunale tilbud.

- Det er ikke gitt at vi makter å holde alle tilbudene oppe. Ansatte har blitt smittet. De er ute i isolasjon og karantener, sier han. Derfor er det på enkelte tidspunkt kritisk lite personell tilbake til å ta hånd om de helt påkrevede oppgaver. Skog peker på helse- og omsorgstjenesten.

- I de siste tre – fire ukene har Hjembaserte tjenester og Skautun rehabiliterings- og omsorgssenter etter smitteutbruddet i omsorgsboligene virkelig møtt konsekvensene av smitte ansikt til ansikt. Det er så vidt det har hengt sammen. Mange har gjort en stor innsats. Både mennesker og systemer er kjørt nå. Noen flere runder av slike dimensjoner er det ikke sikkert at kommunen rir av. Det gjør vi alt for å unngå. Kommunen klarer det ikke alene, sier han og kommer med en innstendig oppfordring til hver enkellt av oss:

- Det er bare den enkelte som ved å følge regjeringens og kommunens pålegg og anbefalinger for smitteforebygging og smittehåndtering kan sørge for at vi kommer gjennom denne pandemien med stående hopp. Lojaliteten til tiltak må være absolutt. Gode hygienetiltak, lite sosialkontakt og lav mobilitet. Først når vaksineprogrammet er rullet ut tilstrekkelig langt, på sen vår eller tidlig sommer, kan mere normale hverdager gjenopptas. Nå er tidspunktet for tålmodighet og å stå distansen fullt ut, bønnfaller han.

- Sykdommen viser seg dessverre uforutsigbar og for utsatte grupper kritisk. Det er pr. i dag fem Covid 19 relaterte dødsfall i Rakkestad kommune på knappe fire uker. Vi må beskytte de mennesker det er snakk om, yngre eller eldre, best mulig.