(Nettavisen) – Det er lenge siden vi har hatt så lave priser. Jeg kan ikke huske når det var sist, sier Henning Aarsand, direktør for stasjonsdrift i Automat 1 til Nettavisen.
Tiden med bensin- og dieselpriser på over 27 kroner, er godt fordi. Nå presses prisene ned på grunn av en priskrig mellom drivstoffaktørene, ifølge Aarsand.
– I de fleste av våre områder har det vært en stor priskrig i påsken. Alle prøver å kapre påskekundene. Da har vi presset prisene litt ekstra ned i våre områder, sier han.
Flere steder i landet er prisen under 18 kroner literen, og snittet for hele landet ligger under 19 kroner.
– Setter ned hyppigere
– Hva mener du når du sier at dere har presset prisene litt ekstra ned?
– Da følger vi opp prisene tettere og setter den ned hyppigere, sier Aarsand.
Tirsdag har Automat 1 sine laveste priser i Rakkestad og Hønefoss.
– Den laveste prisen på diesel er i Rakkestad og ligger på 17,07 kroner. Den laveste prisen på blyfri 95 er i Hønefoss og ligger på 18,84 kroner.
– Hvor lenge vil prisen holde seg her?
– Det er sannsynlig at prisene går oppover etter hvert, sier Aarsand men understreker at det er vanskelig å si nøyaktig når.
Billigste stedet tirsdag
Teamet bak DrivstoffAppen følger også utviklingen tett:
– Ser vi på hele Norge, ligger gjennomsnittsprisen for diesel på 18,72 kroner. For bensin er snittprisen på 20,23 kroner, sier analytiker Syver Orhagen til Nettavisen.
De har sammenlignet 24.895 priser landet rundt tirsdag. Ser vi på dieselpriser, lønner det seg å fylle tanken i Surnadal – til 16,19 kroner per liter. Bensin får du billigst i Vennesla, til 17,55 kroner. Bor du i Stamsund, er du dårligst stilt i Norge tirsdag. Hvis du skal fylle diesel, vel å merke.
– Da må du ut med 23,25 kroner for literen. Bensin er dyrest i Ullsvåg – til 25,36 kroner literen.
Lokale priskriger
Gjennomsnittsbilisten kjøper, ifølge Transportøkonomisk institutt, 1000 liter bensin i året.
– Hvorfor er det så store prisforskjeller?
– Prisvariasjonene for drivstoff avhenger i stor grad av lokal konkurranse, men faktorer som beliggenhet, valutakurs, råoljepris og andre forhold har også innvirkning, forklarer Orhagen.