Rådvill og skuffet

Ordfører John Thune.

Ordfører John Thune. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Etter åtte år som bygdas ordfører, sitter John Thune igjen både rådvill og skuffet. Han ønsket seg gjerne fire nye år i ordførervervet.

DEL

-Jeg hadde ønsket med et annet resultat, men jeg kan jo ikke annet enn å forholde meg til flertallet. Vi får finne oss i å være i opposisjon, sier Thune, som tror han nå går inn i sin siste periode som KrFs ordfører-kandidat.

-Ved neste valg tror jeg at Kristelig Folkeparti får finne en annen som kan være med å reise partiet igjen, sier Thune vel vitende om at Rakkestads nye varaordfører, Villy Tjerbo er like gammel i dag som Thune vil være om fire år.

Skuffet
At Thune er skuffet, står å lese i hele hans 59-årige ansikt.

-Jeg har mange saker på gang, som jeg helst skulle vært med å fullføre. Det er blant annet bredbånd og ikke minst Rudskogen. Men jeg kan ikke annet tro at de vil havne i de beste hender fortsatt. Vi skal jo fortsatt være med i politikken, selv om vi ikke sitter i førersetet. KrF har et eget program, som jeg håper vi kan få gjennomslag for i kommunestyret, sier Thune.

-Jeg antar at Senterpartiet også ser hva som er viktig for bygda og vil videreføre den næringsutviklingen vi har startet på. Det jeg nå sitter med følelse av, er å ikke få være med på resten av det jeg har gjort så langt. Jeg tror kanskje at Rakkestad Bredbånd AS vil være i boks før jeg trer vekk, sier John Thune.

Arbeidsløs
John Thune går i sitt sekstiende år. Han har overtatt gården Dramstad til sin sønn Rolf Øyvind, og vet på nåværende tidspunkt ikke hva han kommer til å gjøre når han om fire måneder står uten inntekt.

-Jeg kan jo mye, og har gjort noen vurderinger. Jeg finner på noe. Kanskje jeg får ta en tur på NAV-kontoret, sier Thune med en forholdsvis tørr tone. Han er dog ikke bitter, men han må ha litt tid til å absorbere siste dagers hendelser, før han kan se framover.

-Jeg har tiden fram til 18. oktober. Da er det ordførervalg. Etter det har jeg tre måneders etterlønn, sier Thune.

-Jeg skal sitte i kommunestyret i fire nye år. Hvilken rolle jeg skal ha, har jeg ikke tenkt over enda. Jeg stilte opp som ordfører-kandidat og har tapt en skanse. Nå får jeg lene meg tilbake, så ser vi hva som skjer, sier Thune, vel vitende om at han hadde vært ordfører minst fire år til om partiet hans hadde fått gjennomslag for direktevalg på ordfører.

-Nå kan man jo ikke si med sikkerhet at jeg hadde fått fortsette, men valget nå viser jo at jeg har tillit hos folket, sier Thune. Det var for øvrig Senterpartiet og Arbeiderpartiet som til slutt ikke ville at Rakkestad skulle søke om å få direktevalg. Paradoksalt var det i sin tid Anita Grøseth fra Senterpartiet som fremmet forslaget om at Rakkestad burde søke, men det var før forrige valg.

Beskyldt
Thune synes det er leit at han blir beskyldt for egotrip som ordfører.

-Jeg har hatt mange møter med folk som ville at kun jeg – og ingen andre – skulle vite om deres interesse for Rakkestad. Jeg kan ta selvkritikk på at Kari Voll og jeg ikke har jobbet tett nok sammen, slik vi gjorde i starten. Vi hadde i starten endel møter, men det skled ut. Jeg skjønner at hun var frustetrert over at jeg visste om ting – om som jeg tok fram på møtene. Jeg merket meg at det var vanskelig å være leder av formannskapet og ikke av planutvalget, siden disse to jobbene egentlig går inn på samme område. Folk kom gjerne til meg for å drøfte, og jeg skjønner at det har vært vanskelig å lede et planutvalg når folk har vært hos meg i forkant og jeg kanskje har fått munnkurv. For å si det slik; jeg har bommet på ting hvor folk har kommet til meg rett i forkant av møter, sier Thune, som likevel berømmer det samarbeide de har hatt med Arbeiderpartiet gjennom flere år.

-Jeg synes vi har fått til mye sammen, jeg, sier John Thune.

Roer ned
- Nå får jeg roe ned. Det er ikke akkurat en 9-4 jobb å være ordfører. Jeg har truffet mange hyggelige mennesker. Det har vært godt å kunne jobbe med folk som har hatt lyst til å gjøre noe. Jeg takker også alle de ansatte i kommunen, som har vært lojale og stilt opp i alle sammenhenger, sier Thune, som altså går i tenkeboksen på flere ting – også når det gjelder hans posisjon innad i sitt eget parti.

Artikkeltags