Harlem ny ordfører

Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Peder Harlem blir Rakkestads nye ordfører med støtte fra Venstre og Fremskrittspartiet. Venstres Villy Tjerbo inntar plassen som varaordfører. Dette ble endelig klart klokka seks onsdag kveld.

DEL

Da den nye konstellasjonen var klar, ville Venstres leder Jan Tore Gjøby, avlyse et planlagt møte senere på kvelden med Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti. Dette ville de to partiene imidlertid ikke gå med på, og sto på at de ville møte Venstre ansikt til ansikt. Hvilket de gjorde klokka halv ni.

Skuffet over framgangsmåten
- Det er greit at Venstre gjør sitt valg, men vi synes det er uredelig å gjøre det på denne måten før vårt avtalte møte, sa en skuffet Øyvind Furuheim. Klokka tre onsdag ettermiddag hadde han og Ellen Solbrække fått en klar forståelse av at et samarbeid med Venstre var svært aktuelt. Kort tid etter valgte Venstre å inngå samarbeid med Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

- Det er framgangsmåten til Venstre vi reagerer på, ikke at de har valgt andre enn oss, sa Ellen Solbrække onsdag kveld. Også KrFs forhandlingsleder, Stein Bruland, er meget skuffet og overrasket over Venstres fremgangsmåte i forhandlingene. Han mener det er folkeskikk å gjennomføre møter som er avtalt, og er dermed forundret over oppførselen.

Mange diskusjoner
I løpet av de to siste dagene har det vært mange diskusjoner og tilbud partiene mellom.

- Det er helt klart at flere konstellasjoner var mulige, sier Senterpartiets forhandlingsleder Dagfinn Søtorp.

Peder Harlem ordfører
Sammen med Vidar Storeheier fra Fremskrittspartiet og Jan Tore Gjøby fra Venstre offentliggjorde Søtorp resultatet av forhandlingene onsdag kveld. Peder Harlem blir ordfører i Rakkestad de kommende fire årene. Varaordfører blir Venstres Villy Tjerbo.

Av de 9 medlemmene i formannskapet vil to være fra Senterpartiet, to fra Venstre og en fra Fremskrittspartiet. Det samme forholdet blir det i de to store utvalgene som omhandler skole-og oppvekst og teknisk sektor.

Det ene utvalget får leder fra Fremskrittspartiet og det andre får leder fra Senterpartiet. Venstre får nestelederen i begge utvalgene.

Alle fornøyde
Vidar Storeheier, Dagfinn Søtorp og Jan Tore Gjøby er alle fornøyd med resultatet av forhandlingene. Vi i Venstre fikk et stort ansvar da vi gjorde et så godt valg, sier Jan Tore Gjøby.

– Jo, vi har hatt diskusjoner med flere, og vi er klar over at noen ikke er så veldig fornøyde med vårt valg, mens andre selvfølgelig er det. Slik er politikken, sier han.

Politisk plattform
Vidar Storeheier sier seg svært fornøyd med at Fremskrittspartiet nå har inngått det som kalles et teknisk samarbeid med Senterpartiet og Venstre.

Vi skal vel ikke se bort fra at det kan bli en god politisk plattform også, sier han.

Som ønsket
- Det er klart at Senterpartiet nå er fornøyd med at vi får ordføreren, sier Dagfinn Søtorp.

- Nettopp det å få ordføreren har vi jobbet for lenge, men samarbeidet vi nå har fått til, har kommet i stand etter valget. Alle tre understreker at de ville se valgresultatet før de gikk i forhandlinger. Men Søtorp og Gjøby legger ikke skjul på at de nok har et godt politisk grunnlag for samarbeid.

Artikkeltags