Politiet brøt loven – kjørte med sommerdekk på glatta

LOVBRUDD: Spesialenheten for politsaker konkluderte med lovbrudd etter at en politibil med sommerdekk endte i grøfta på vinterføre lørdag 6. november i 2016.

LOVBRUDD: Spesialenheten for politsaker konkluderte med lovbrudd etter at en politibil med sommerdekk endte i grøfta på vinterføre lørdag 6. november i 2016. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Politibilen som endte i grøfta i Rakkestad, kjørte på sommerdekk til tross for at politiet hadde advart folk mot å kjøre med sommerdekk. Nå har politibetjenten brutt loven, konkluderer Spesialenheten for politisaker.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) Det var i forbindelse med en ulykke i Dalenveien i Rakkestad lørdag 5. november i 2016 at politibilen ikke kom seg opp fra grøftekanten og måtte få bistand fra Rakkestad brannvesen.

Heftig debatt

Bildene av politibilen som på snølagt vei endte i grøfta i Rakkestad skapte mye debatt. Øst politidistrikt frikjente først seg selv og føreren for sommerdekk-tabben – til tross for at det samme dag hadde gått ut melding til øvrige bilister om at det ville bli reagert mot dem som ikke hadde skiftet til vinterdekk.

Får beholde førerkortet

Flere sjåfører ble fratatt sertifikatet da politiet i flere distrikter aksjonerte mot dekksynderne 1. november i 2016. Men politibetjenten som kjørte ulykkes-politibilen samme dag, fikk beholde førerkortet etter at jourhavende jurist hadde vurdert saken. Politimesteren meldte heller politibetjenten til Spesialenheten, hvor saken ble etterforsket.

Det var først 14 måneder senere at Spesialenheten konkluderte med lovbrudd.

Nå har politibetjenten blitt ilagt et forelegg på 1.500 kroner for brudd på veitrafikklovens paragraf 31. Tjenestemannen har godtatt forelegget.

– I henhold til foreliggende praksis ved brudd på vegtrafikkloven, er det ikke grunnlag for tap av førerrett i foreliggende sak, heter det i påtalevedtaket.

Skulle ikke kjørt bilen hjem

Spesialenheten fant ikke bevismessig grunnlag for at politibetjenten ikke hadde vært tilstrekkelig aktpågivende og varsom ved sin kjøring fram til ulykkesstedet.

– Etter at betjenten oppdaget at det var glatt, kjørte vedkommende etter forholdene og i gangfart. Spesialenheten mente det under tvil heller ikke var bevismessige holdepunkter for at kjøreturen for å transportere de forulykkete hjem, innebar fare.

Men politibetjenten skulle ikke ha kjørt tjenestebilen fra åstedet, noe som ble gjort, til tross for at nevnte betjent da kjente til at det var glatt på stedet og at bilen hadde sommerdekk.

Artikkeltags