(Østlandets Blad)

FOLLOBANEN: Tirsdag 3. januar var det klart for hastemøte om Follobanen. Etter en forsinkelse, kom samferdselsministeren ut og møtte pressen.

– Vi har nå nettopp hatt et møte med både Bane Nor, Statens jernbanetilsyn og Jernbanedirektoratet. Vi har hatt et godt møte, hvor det har vært en åpen og ærlig kommunikasjon, og har fått svar på de fleste av spørsmålene vi har stilt, sa han.

Samferdselsministeren fortalte videre at han var bekymret.

– Det har kommet frem informasjon som bekymrer meg. Det har vært usikkerhet om valgt løsning når det gjelder returstrøm og jording. Jeg mener det er behov forat vi da får en ekstern gjennomgang eller gransking av dette, sa samferdselsministeren.

– Bane Nor har betrygget oss på at det ikke har utgjort noen fare for passasjerene. Det har vært sikkerhet hele tiden i denne situasjonen. Bane Nor har også gitt en plan for gjenåpning i løpet av januar måned, og jeg forventer jo at Bane Nor leverer på dette. Jeg har blitt forsikret på at passasjerens sikkerhet blir ivaretatt og de som jobber underveis, og har bedt om løpende rapportering på hvordan dette løper hen med hensyn til gjenåpning, men også hvordan tilbudet til passasjerene vil være i denne perioden, fortalte han.

Det er nå klart at Bane Nor jobber for en gjenåpning av Follobanen før 1. februar. Det var TV2 som først meldte dette tidligere i ettermiddag.

Holdt informasjon skjult

Til Nettavisen opplyser Nygård at det har kommet frem ny informasjon i dagens møte, som har overrasket han.

– Det var en faglig uenighet og usikkerhet rundt løsningen som var valgt av returstrøm og jording. Det bekymrer meg, som gjør at jeg ønsker en ekstern gransking av dette, for å klarlagt hvordan dette kunne skje.

– Burde dette kommet til departementet tidligere?

– Min analyse er at det ligger risiko i valgt løsning. Skal man velge ny infrastruktur så må man få det opp på bordet, hvis det er den type usikkerhet. Det vil en gransking avklare, forteller Nygård til Nettavisen.

– Vil det komme flere kostnader som følge av dette?

– Det er altfor tidlig å mene noe konkret om, ut ifra hva vi er blitt presentert på møte. Kostnader og økonomi har ikke størst tyngde i så måte. Det viktigste er at Bane Nor bruker alle sine ressurser og krefter på å få åpnet i utgangen av denne måneden.

På spørsmål om reisende vil ha krav på erstatning som følge av stansen av Follobanen, er ikke Nygård sikker, men sier de reisende har fått et dårligere tilbud frem til Follobanen gjenåpnes.

– Nå etableres det et togtilbud og det er dårligere enn det som har vært tidligere. Det kommer et togtilbud fra neste uke som er omtrent på linje med tilbudet før Follobanen stengte ned, og det er selvfølgelig ikke godt nok. Fordi vi har investert 37 milliarder kroner i et anlegg, og da skal man få bedre tilbud, forteller han til Nettavisen.


– Er i ferd med å bytte flere skjøter

Bane Nors administrerende direktør Gorm Frimannslund sier han støtter en uavhengig granskning av problemene på Follobanen.

– Det jeg har forklart, er at vi har en situasjon hvor vi har flere skjøter som måtte byttes, de har vært underdimensjonert og er i ferd med å bli byttet, sier Frimannslund etter hastemøtet med samferdselsminister Jon Ivar Nygård (Ap) og andre aktører om Follobanen, ifølge NTB.

Han kaller det «fornuftig» med en uavhengig granskning av det som har skjedd.

– Vi er trygge på at det vil avdekke læringspunkter som alle vil kunne ta med seg videre, sier Frimannslund.

I tillegg til skjøtene må man redimensjonere jordingsløsningen på Follobanen og gå tilbake til en mer klassisk måte å håndtere returstrøm på. Follobanen brukte først en unik måte å håndtere returstrøm på, ifølge direktøren.

Det ble kjørt 260 testturer på Follobanen

Bane Nor opplyser for øvrig i en pressemelding tirsdag at det ble kjørt 260 testturer på Follobanen før åpningen.

– Det er blitt stilt spørsmål ved testing av Follobanen før åpningen, og skapt inntrykk av uenighet mellom Bane Nor og Vy. Det stemmer ikke, skriver Bane Nor i pressemeldingen.

– Mange stiller spørsmålet om hvorfor Follobanen nå har stengt, hva som har ført til denne situasjonen og når strekningen kan åpnes. Som byggherre har Bane Nor et ansvar. Akkurat nå er vårt fokus å få Follobanen i gang igjen. Vi har som mål at det skal skje innen 1. februar. I mellomtiden vil vi ikke spekulere i hvorfor dette har skjedd, hva som har gått galt, og hvilke konsekvenser det kan få, hva det vil koste eller kommentere andre uavklarte spørsmål, skriver de i pressemeldingen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har, ifølge tv 2 bedt Bane Nor om en rapport om problemene på Follobanen.

Pendlerne er frustrerte i dag

I mellomtiden er pendlerne som ØB har møtt i dag, tirsdag 3. januar, frustrerte.

Hoderystende latter fra togpendlerne: – Helt håpløst

Bakgrunn for saken

Men nå aller først – la oss ta deg med tilbake i tid, og gi deg litt bakgrunn fra møtet. Søndag den 11. desember startet togene å gå på den nye Follobanen, jernbaneprosjektet til overe 37 milliarder kroner.

På den første togturen var ØB med, og kjørte sammen med blant annet ordfører og varaordfører i Ski. Klokken 06:56 denne søndags morgenen rullet R21 ut fra stasjonen i Moss, i retning Oslo. Klokken 07:17 kjørte det fra Ås stasjon, og syv minutter senere gikk toget fra spor fire på Ski stasjon. Klokken 07:36 ankom det spor 1 på Oslo S. Stemningen var stor på togturen, som du kan se i denne videoen.

Kongen kom

Dagen etter var den offisielle åpningen, som kulminerte med konge- og kronprinsbesøk i Ski.

Folk i Ski stelte i stand folkefest på eget initiativ, og stemningen var stor, selv om gradene var iskalde.

Her kan du se et glimt fra åpningsdagen fra Oslo S til Ski. Kongen klaget ikke, selv om også hans tog faktisk var hele åtte minutter for sent inn til perrongen i Ski.

ØB var med hele veien fra Oslo S og til Ski med kongens tog. Her er noen høydepunkter fra dagens offisielle åpning av Follobanen.

Men der sluttet festen, og problemene startet

Togavsporing, tekniske problemer, forsinkelser og branner

Siden denne dagen, ble forsinkelser, jordingsfeil, avsporinger og til og med to branner i et koblingsskap i Ski det som preget Follobanen.

Til pendlernes store frustrasjon, ble det innstillinger, forsinkelser, og atter innstillinger og forsinkelser.

Bare på sin første uke i drift var det 361 forsinkede tog på banen.

Denne videoen ble tatt på Ski stasjon den 20. desember. Der snakket ØB med pendlere som fikk merke utfordringene med Follobanen på kroppen nok en dag.

Etter brannene i desember, valgte man å stenge trafikken på Follobanen helt ned, og pendlere ble henvist til gamle Østfoldbanen og busser. I utgangspunktet skulle banen bli stengt en kort periode, men den 29. desember, måtte Bane Nor i en pressemelding meddele at banen ville forbli stengt inntil videre.

– Å stenge Follobanen kun få dager etter åpningen, er noe av det verste som kunne skje, og utrolig kjedelig for alle som bruker jernbanen for å komme seg til og fra både jobb og andre aktiviteter, uttalte Stine Undrum, konserndirektør for Utbygging i Bane Nor i pressemeldingen.

Reaksjonene har vært mange. FrP i Nordre Follo krever full gjennomgang av saken, mens andre har også bedt Bane Nor-ledelsen vurdere sine stillinger.

Og der står vi nå. Togene går fortsatt ikke i tunnelen, og som du kunne lese på øb.no i går, er det ingen som ønsker å gi noen garanti for når togene vil gå igjen, men som det kom frem på dagens pressekonferanse, vil man nå jobbe for å gjenåpne Follobanen igjen før 1. februar.

Du som pendler

Men hva skal du som pendler gjøre? Det er nok et spørsmål du har lurt en del på. Inntil videre, må du belage deg på alternative ruter for Follobanen. Til og med den 8. januar, er det en backup-plan du må forholde deg til, og en annen etter den 9. januar. Vi har listet opp begge til deg i to faktabokser, som er utvidbare.

Du bør også ta deg tid til å sjekke Vys reiseplanlegger eller Ruters reiseplanlegger før du reiser ut på tur.

Les mer om Follobanen

Østlandets Blad har fulgt situasjonen rundt problemene på Follobanen tett. Her er noen av artiklene vi har skrevet i det siste: