Tok vare på foreldreløse pinnsvinunger

NYSGJERRIGE SMÅ: Her utforsker de fire pinnsvinungene plattingen til Per Uttisrud i Rakkestad sentrum. Han er heldigvis godt vant med kjæresten Anita Nordtugs påfunn. Pinnsvinene blir derimot ikke lenge i Rakkestad og Nordtug tar de med seg til småbruket sitt i Råde hvor de skal bo til de blir store nok til å finne tilbake til naturen på egenhånd.

NYSGJERRIGE SMÅ: Her utforsker de fire pinnsvinungene plattingen til Per Uttisrud i Rakkestad sentrum. Han er heldigvis godt vant med kjæresten Anita Nordtugs påfunn. Pinnsvinene blir derimot ikke lenge i Rakkestad og Nordtug tar de med seg til småbruket sitt i Råde hvor de skal bo til de blir store nok til å finne tilbake til naturen på egenhånd. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Da mammaen deres ble påkjørt sto de fire små pinnsvinungene hjelpeløse igjen. Kamila Bratkowska og moren Izabela fant de små firbeinte og ringte umiddelbart til den største dyrevennen de kjente, Anita Nordtug. Hun tok de under sine vinger og sørger for at de er mette og gode.

– De er så søte og trygge, smiler Nordtug, og titter ned på de fire små nøstene som utforsker plattingen til kjæresten Per Uttisrud i Rakkestad.

Gir kattemat

Nordtug fikk pinnsvinene torsdag i forrige uke og tok umiddelbart kontakt med Pinnsvinhjelpen for å få råd om hvordan hun skulle ta seg av sine nye innbyggere.

– Først forsøkte jeg å gi dem mark og insekter, men det var de ikke interessert i. Da jeg ga dem kattemat, spiste de som bare det. Jeg ble også anbefalt å gi morsmelkerstatning for kattunger, forteller hun, og løfter opp den minste av dem og stryker den forsiktig. Det lille pinnsvinet hviler hodet på matmors tommel og nyter kjærligheten den får.

– Jeg er litt bekymret for denne, sier Nordtug, og legger til:

– Den har gått litt ned i vekt siden sist jeg veide den, så jeg håper virkelig vektnåla snur snart, sier hun moderlig.

Den lille pinnsvinungen er trolig den eneste hunnen i søskenflokken. Det er også mest sannsynlig derfor den er den minste av dem. Det største pinnsvinet har blitt en ordentlig «plugg» på 177 gram. Nesten åtti gram mer enn den lille pinnsvinhunnen.

– Når de er nyfødt veier de rundt 50 gram, mens disse veier mellom 100–177 gram. Jeg er usikker på akkurat hvor gamle de er, men de var i hvert fall ganske så ferske da de ble funnet, forteller hun til Rakkestad Avis.

(saken fortsetter under saken)

PÅ VEKTA: Pinnsvinene må stadig opp på vekta for å se om de får i seg nok næring.

PÅ VEKTA: Pinnsvinene må stadig opp på vekta for å se om de får i seg nok næring. Foto:

Venn i nød

Pinnsvinungene skal ikke bosettes i sentrumsleiligheten til Uttisrud, men bli med Nordtug til hennes småbruk i Råde. Der skal hun lage en liten inngjerding slik at de får muligheten til å bli kjent med naturen og forhåpentligvis også lære seg å finne mat på egen hånd.

– Også skal jeg slippe de fri etter hvert dersom de blir klare for det, sier hun.

Dette er ikke første gangen Nordtug har strakt ut en hjelpende hånd til dyr i nød. For noen år siden tok hun inn en skadet dueunge.

– Vi ga sukkervann på sprøyte og foret med rå kjøttdeig og mais før vi gikk over på duefor fra Felleskjøpet. Vi drev også med flygetrening og dua vokste fint. Dessverre ble den syk og døde etter vi hadde hatt den i et halvt år, sier hun.

Utrydningstruet

Å ta vare på skadde fugler er en handling av godhet, men å ta vare på pinnsvin i nød er lovfestet. Pinnsvin er fredet i Norge og det kan være straffbart å ikke gi dem den hjelpen de trenger.

– Pinnsvin står på den røde listen over utrydningstruede dyr i Norge og er totalfredet. Dersom man dreper et pinnsvin kan man ifølge viltloven straffes med både bøter og fengsel, forteller Uttisrud.

Noen som virkelig har gått inn for å bevare pinnsvinbestanden er Pinnsvinhjelpen. Den frivillige organisasjonen får årlig inn flere hundre, kanskje tusen, små som trenger hjelp for å overleve.

– Jeg har kommet ut av tellingen for lenge siden, det hagler inn av pinnsvinunger, bekrefter leder for Pinnsvinhjelpen, Ingrid Fosse, som holder til i Ski.

Hun forteller at de så langt i sommer har tatt vare på pinnsvin fra Rakkestad, Fredrikstad, Moss og Spydeberg.

– Vi har ingen frivillige fra Indre Østfold og årsaken til det er at det rett og slett ikke er så stort behov for det. Det er så å si ikke pinnsvin på strekningen mellom Mysen og Halden. Det er kun i Hakkebakkeskogen at pinnsvin trives i skogen, ikke i virkeligheten. Der har de for mange fiender og i Indre Østfold er det grevlingen som er den største synderen. Pinnsvinene trives best i store rufsete hager, buskas, hekker, kirkegårder eller parker, forteller hun.

(saken fortsetter under bildeserien)

Frivillige

Pinnsvinhjelpen drar ikke ut og henter pinnsvin, men tar imot de som blir levert på døra. Da kan de tilby veterinærbesøk, foring og alt annet som dyret skulle ha behov for.

– Da fikser vi alt, også utgiftene. Vi er så takknemlige for at det finnes veterinærer som er villige til å hjelpe oss og gjøre det billigere. Vi er helt avhengig av den typen veterinærer, for vi har ikke råd til å ta så store utgifter selv. Da hadde vi blitt nødt til å avlive dyrene, sier hun, og råder videre folk til å ikke leke veterinær hjemme.

– Vi har vært borti det meste. Når folk selv tar på seg jobben som veterinær er det helt katastrofe, sier Fosser til Rakkestad Avis.

Høysesongen for Pinnsvinhjelpen er mellom juni til september, og mye av jobben deres går ut på å rådføre folk over telefon.

– Hvilke sjanser tror du pinnsvinungene som ble funnet i Fredrikstad har for å klare seg?

– De har en kjempesjans til å overleve med tanke på at de har blitt så store. Det er de første fjorten dagene som er kritiske. Tar man til seg pinnsvinunger som er så små må man virkelig overveie om det er verdt det, sier Fosser.

Pinnsvinfakta

Pinnsvin inngår i ordenen insektetere.

Pinnsvinet blir cirka 25–40 cm og veier typisk omkring 700–1 600 g.

I dag er arten mest tallrike i kystområdene fra Østfold til Rogaland, men er utbredt i hele Sør-Norge nord til Trøndelag, spesielt langs Trondheimsfjorden. Bestanden på Sørlandet har gått tilbake de seneste år

Pinnsvinet står på den røde listen over utrydningstruede dyr i Norge. De er totalfredet, og drap på det lille dyret kan ifølge viltloven straffes med både bøter og fengsel.

Pinnsvin går i dvale i oktober, og for å kunne gå i dvale må de veie ca. 900 gram.

Pinnsvin er både søte, snille og nyttige; de lever av mark, en og annen snegle, insekter og orm.

(www.pinnsvinhjelpen.no)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken