Skiptvet-bonden Tor Jacob Solberg (35) dukker opp i fjøset med nysgjerrige kuer. Linn Irene Bye (30) fra Marker gir flaskemelk til en koppsau. Fra samme bygd kommer Elias Bye (21) som traktorfører, mens Ole Petter Aarnæs (35) viser hva motorsaga kan brukes til. Og som representant for en svinegård stiller Martine Unnerud (26) fra Spydeberg.

Navnet på musikkvideoen er «Agronomisk», og den fikk sin lansering i går da Østfold Bondelag troppet opp på Fylkeshuset.

– Nå er videoen lagt ut på YouTube, og det skal bli spennende å se hvor mange visninger den får. De forrige bondelagsvideoene har hatt en halv million visninger, sier Linn Irene Bye.

Det var hun selv og Tor Jacob Solberg som hadde ideen til videoen.

– Rogaland og Hedmark har laget videoer til jordbruksaksjonen tidligere. I år syntes vi det var Østfold sin tur, sier hun.

De unge bøndene var skjønt enige om at det måtte bli en musikkvideoe. Til tonene av den kjente poplåten «Elektrisk» (med Marcus & Martinus) har Solberg og Bye skrevet en helt ny tekst.

 

– Teksten er en hyllest til Østfold-landbruket. Formålet er å sette fokus på jordbruksoppgjøret som står for døra, sier hun.

Budskapet til landets forbrukere er at Norge trenger unge bønder som er villige til å overta en næring i endring.

– I dag vil regjeringen ha store, kostbare godsjordbruk. Det er dårlig nytt for å få unge til å overta, mener Bye.

– Vi er mange bønder over hele Norge som ønsker å lage maten som landet vårt trenger, men vi trenger en lønn å leve av Det er meldingen vi ønsker å få fram.

Tre ungdommer fra familien Grimstad i Råde står for sangen. Filmen er produsert av selskapet OMNi Produksjon i Halden og er i sin helhet laget på Tomb Jordbruksskole i Råde.

Bildeserie

Disse bøndene deltar i musikkvideoen

 

– Jeg synes resultatet er blitt veldig bra. Det var morsomt å samarbeide med Tor Jacob Solberg – vi er litt crazy begge to, smiler Marker-jenta.

– Ekstra morsomt er det å vite at ingen ringere enn filmregissøren Ray Kay (Reinert K. Olsen) har fått tilsendt filmen til sin base i Hollywood og så den i går. Det er jo ingen dårlig anerkjennelse å få med seg på veien, sier Bye.

Opphavsmenn til instrumentalen er Eirik Fjeld, Ida Wærdal og Petter Kristiansen.