(Halden Arbeiderblad)

I en pressemelding fra den norske hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, Virke, skriver de at omsetningen i norske dagligvarebutikker og vinmonopolutsalg har økt betydelig. Økningen er særlig stor i områder nærme svenskegrensen, og spesielt for typiske grense-handelsvarer.

– Stengte grenser viser oss i klartekst hvor mye Norge vanligvis taper på grensehandelen. Norsk økonomi er i en dyp og alvorlig krise. Vi har et akutt behov for å stimulere økonomien, og skape arbeidsplasser. Timingen har aldri vært mer riktig og viktig enn nå. Bremsing av grensehandelen er åpenbart den rette knappen å trykke på, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke handel.

Besøk i Halden

På torsdag var FRP-lederen Siv Jensen på besøk hos Kiwi Risum i Halden for å snakke om utfordringene ved grensehandel. Kjøpmann Tomas Halvorsen sa til HA at «stengte» grenser har ført til større omsetning på avgiftsvarer som tobakk, brus og alkohol, men også på de ordinære varene. I tillegg har Kiwi Risum ansatt tolv flere personer enn de hadde på samme tid i fjor.

– Det er ingen hemmelighet at stengte grenser er bra for oss. Og vi er et godt eksempel på at det ville vært et behov for flere butikker innen mange bransjer. Som igjen hadde skapt flere lokale arbeidsplasser, sa Halvorsen til HA.

– Ikke en utgiftspost

I pressemeldingen til Virke skriver de at den samlede omsetningen i norsk varehandel er betydelig høyere enn den som skjer i dagligvarehandelen og på Vinmonopolet.

– Regjeringen må innse at lavere avgifter på typiske grensehandelsvarer ikke er en utgiftspost, men snarere en inntektskilde når flommen av arbeidsplasser og verdiskaping snur tilbake til Norge. Samtidig er de på overtid med å levere et bedre kunnskapsnivå om hva nordmenn grensehandler, og hvordan det påvirker næringsliv, inntjening til staten og folkehelse. Vi forventer klare gjennomslag i det kommende statsbudsjettet, skriver Andersen i pressemeldingen.