(Nettavisen)

Norske og europeiske matpriser har gått i været. I Norge har prisstigningen på mat vært 13 prosent på ett år. Vi må 40 år tilbake i tid, til 1980-tallet, for å finne lignede prisøkninger på mat.

Historisk høye energipriser og krigen i Ukraina er de viktigste årsakene til de store økningene.

Prisøkningene merkes på lommeboka, og mange sliter med å få endene til å møtes. Fattighuset i Oslo og andre veldedige organisasjoner, som for eksempel Røde Kors, melder at nøden er større enn på mange år.

Senker prisene inn mot jul

Dagligvarebutikkene forteller at folk er blitt langt mer prisbevisst enn tidligere. Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Kiwi-eide Norgesgruppen har tidligere uttalt at de merker en stor økning i salget av for eksempel First Price – butikkens egen merkevare, som normalt er rimeligere enn merkevareproduktene.

På grunn av bestemmelser i konkurranseloven kan ikke dagligvareaktørene uttale seg om fremtidige tilbud. Men tradisjonelt er julevarene dyrest i starten av advent. Konkurransen mellom kjedene gjør at priskonkurransen gradvis spisser seg inn mot julaften.

Det er ikke alltid klart hvem av lavpriskjedene som sparker i gang priskonkurransen på julevarer. Men alt tyder på at det er sterk konkurranse på sjokolade.

Store sjokoladeplater (200 gram) fra både Nidar og Freia er nå satt ned til 19,90 hos Rema 1000, Kiwi og Extra. Det assorterte utvalget av sjokoladeplatene er ikke alltid likt priset, men hos Extra, tilsvarer det en prisreduksjon på 200 gram for Freias sjokoladeplate med Daim på 50 prosent.

Samtidig melder både Extra og Kiwi at de har begynt å sette ned prisen på flere julevarer.

I fjor startet priskrigen på julevarer i november

Da Nettavisen var ute og sjekket prisen på 65 gram med Nidars lille marsipanjulegris kostet den 19,90 fredag ettermiddag på Kiwi, Rema 1000, Oda og Kiwi. I fjor var prisen på marsipangrisen 18,90.

3. desember i fjor kunne Nettavisen melde at Kiwi hadde senket prisen på marsipangrisen med 50 prosent siden 23 november 2021.

Nettavisens stikkprøver hos Kiwi, Rema 1000, Extra og Oda viser at prisene ikke er satt ned på tradisjonelle julevarer som hodekål, hvetemel, klementiner, julepølse og medisterkaker. Foreløpig er det dødt løp på mange varer. Dermed lar den mest intensive priskrigen på julevarene foreløpig vente på seg.

Satte ned melprisen - nå er den kraftig opp

I november i fjor bestemte Rema 1000 seg for å senke prisen på to kilo hvetemel med 50 prosent. Krigsutbruddet i Ukraina 24 februar i år rystet det internasjonale kornmarkedet. Ifølge tall fra Landbruksdirektoratet økte prisene på hvetemel med 60 prosent på verdensmarkedet.

Kvaliteten på norsk hvete er ikke alltid god nok til å bli matmel. I fjor importerte vi 40 prosent mathvete.

Derfor har vi også sett et realt prishopp på hvetemel i norske matbutikker. Før krigsutbruddet lå 1 kg hvetemel på 9,90 hos lavpriskjedene. Nå har prisen økt med nesten 40 prosent.

– Jula er ekstra tøff økonomisk

Kjededirektør Daniel Kyrre Pedersen i Extra forteller at konkurransen er tøff om julehandelen.

– Prisene på typiske julevarer faller kraftig i pris. Eksempelvis er smultringer, ribbe og julebrus langt billigere nå enn for noen få uker siden. Hvordan det blir videre fram mot jul, er umulig å si sikkert. Vi følger tett med på våre nærmeste konkurrenter for å sikre at julehandelen blir billigst hos oss.

Pedersen sier at rimeligere julevarer kommer ekstra godt med i en situasjon med økte kostnader på flere områder.

– Vi vet fra tidligere at jula for mange er en ekstra tøff økonomisk tid. Extra har et pristak på de mest populære dagligvarene, som gir kundene trygghet om at prisene ikke stiger over dette, men kan bli lavere. Nå er vi en periode der det som regel er ekstra tøff priskonkurranse. Dette er bra for kundene – særlig nå når inflasjonen har vært høy i langt tid, sier han.

Hege Rognlien er pressekontakt i Rema 1000. Hun sier at Rema 1000 jobber for å være billigst på dagligvarer gjennom hele året, men at de ser at kundene i enda større grad enn tidligere er på jakt etter gode tilbud og kampanjer.

– Vi har lave priser og kampanjer gjennom hele året, men sterk konkurransen i markedet fører til at det fram mot jul tradisjonelt sett er sterk konkurranse på typiske julevarer som for eksempel sjokolade, gløgg og bakervarer, sier hun.

Nå kommer kampanjene

Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi sier at med én måned til julaften er det naturlig at også julevarene blir presset ned i pris.

– Kiwi har for eksempel tatt initiativ til å presse ned prisene på pepperkaker fra 19,90 til 9,90 per boks, melis fra 16,90 til 7,90, valnøttkjerner fra 38,90 til 19,90, og julesylte og ribberull 200 gram til 49 kroner, sier hun og sier at de vil komme med en ny kampanje neste uke, og tilføyer:

– Vi sjekker hver uke varene hos Rema 1000 og Coop Extra. Om de setter ned prisen på varer, eller kjører kortvarige tilbud, setter vi ned prisen tilsvarende, eller mer, så fort vi oppdager det, sier hun.