Nå er det offisielt vår – i dag vinner lyset over mørket

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Mandag 20. mars er det vårjevndøgn og endelig tid for at lyset vinner over mørket. Men du må fortsatt vente noen dager til før vi virkelig får vårstemning i Østfold.

DEL

(Halden Arbeiderblad) For selv om det ifølge astronomien endelig er tid for vår allerede i dag, mandag, er det først nærmere helgen at været viser seg fra en mild og vårlig side.

– De første dagene blir det litt ruskete vær. Mandag kan det komme noe regn, mens tirsdag blir mer vindfull. Men smører man seg med litt tålmodighet, er det langt bedre vær i vente for Østfolds del, sier statsmeteorolog Aurora Stenmark.

Ruskete start på uken

For etter en ruskete start på uken, ser slutten langt bedre ut. Spesielt til helgen ser det ut til å bli pent og mildt vært i hele fylket.

– Det blir mer sol allerede mot slutten av uken, men det er først til helgen at vi virkelige får en smak av vår i Østfold. Spesielt søndag ser bra ut med lange perioder med sol og temperaturer over ti grader, sier hun.

Men det er altså i dag våren starter ifølge astronomien. Jevndøgn innebærer, som navnet indikerer, at natt og dag er like lange. Dette gjelder i hele verden. Vårjevndøgn faller vanligvis på 20. eller 21. mars, mens høstjevndøgn helst faller på 22. eller 23. september. Disse er de eneste døgnene i året hvor natt og dag er omtrent nesten like lange.

– Det betyr ikke automatisk at det er vår i været. Jeg skjønner godt at man ikke helt har fått vårfølelsen ennå. Men det gjelder altså å smøre seg med litt tålmodighet. Vi er tross alt bare i mars, sier hun.

Mildere enn normalt

Men de siste 30 dagene har det også vært langt mildere enn normalt i Østfold. Både ved Strømtangen fyr og ved målestasjonen i Sarpsborg har temperaturene vært høyere enn normalt.

– Temperaturene har faktisk vært rundt tre grader høyere enn normalt de siste dagene. Så det har absolutt ikke vært noen kald vår så langt. Men værmessig skjønner jeg at det må litt mer sol og rolige vindforhold for at publikum skal føle at det er vår. Vi satser på at dere får merke mer av dette til helgen, sier hun.

Artikkeltags