Tvilsom velgjerning

PRØVER IGJEN: Slik forsøker organisasjonen å lure rakstinger til å gi klær.

PRØVER IGJEN: Slik forsøker organisasjonen å lure rakstinger til å gi klær.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Organisasjonen «Velgjerning» ønsker klær og sko fra rakstinger, Innsamlingen blir oppfattet som useriøs.

DEL

De gule lappene er levert i postkasser i Rakkestad. «Vil dere være med og hjelpe de som virkelig trenger det!» står det med fyldige fonter. Men rakstinger bør vite at organisasjonen «Velgjerning» befinner seg på Innsamlingskontrollens OBS-liste. Hensikten med denne listen er å advare mot useriøse innsamlinger.

«Organisasjonen har oppgitt informasjon om daglig leder, styremedlemmer, og sortering og lagring av innsamlede klær. På tross av at organisasjonen allerede driver aktivt med klesinnsamling, opplyser dens representanter at de ennå ikke har funnet en organisasjon i Ukraina som skal motta klærne. Innsamlingskontrollen har heller ikke mottatt noe budsjett for virksomheten.

Organisasjonen tilfredsstiller således ikke de grunnleggende krav som Innsamlingskontrollen mener bør stilles til organisasjoner som er avhengig av allmennhetens støtte for å drive sin virksomhet og nå sitt formål», heter det i begrunnelsen fra Innsamlingskontrollen.

«Velgjerning» er registrert på en adresse i Sylling i Buskerud.

Det er ikke første gang tvilsomme innsamlinger foregår i Rakkestad. I mars skrev Rakkestad Avis om organisasjonen «Vi kan hjelpe», som samlet inn tøy for å selge det over nett, og ikke for at det ble gitt til fattige. Den såkalte hjelpeorganisasjonen kom i medienes søkelys, og ble sporet til Trøgstad.

Bjørg Haaby i Bruktbua blir oppgitt når svartelistede hjelpeorganisasjoner igjen opptrer i hjembygda.

– Ikke bli lurt en gang til, oppfordrer hun, og minner rakstingene om at det finnes pålitelige innsamlingspunkter i Rakkestad.

– Når det finnes seriøse mottakerapparater i bygda, behøver de ikke å bite på slike aksjoner, sier hun og påpeker at falske innsamlinger først og fremst går ut over dem som trenger det mest, de fattige, samtidig som det er trist at giverne blir lurt.

På nettsiden Innsamlingskontrollen.no kan du selv gå inn og sjekke om en organisasjon står på OBS-listen eller om den er registrert i Innsamlingsregisteret. Ved registrering i Innsamlingsregisteret forplikter organisasjonene seg til å følge spesifikke regnskapsregler og underlegge seg ekstern kontroll.

Artikkeltags