Gå til sidens hovedinnhold

Disse dagene er det mest flykaos i julen

Artikkelen er over 3 år gammel

Skal du unngå å havne i flykaos i julen, er det enkelte reisetider du bør styre unna.

(Fredriksstad Blad)

Hvilke dager det lønner seg å reise på, og hvilke man bør unngå, kan variere fra år til år. Flyplassene i fem av Norges største byer, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø hadde til sammen 1.148 forsinkede flyvninger i tidsrommet 19. desember til 2. januar for ett år siden.

Bare på Oslo lufthavn Gardermoen ble det registrert 602 forsinkede flyvninger i denne perioden. Dette rammet flere titalls tusen nordmenn, og det samme vil garantert skje i år igjen.

Flydataene er samlet og evaluert av selskapet Airhelp, som er eksperter på flytrafikk og kompensasjonstjenester innen flyreiser. Nå har selskapet laget en prognose for alle som skal reise med fly i julen 2017.

– I fjor var fredag 23. desember den siste arbeidsdagen før jul, og naturlig nok er dette en travel dag. Men reisedagen med flest forsinkelser de siste to årene, er likevel den 21. desember. Punktligheten faller betydelig denne dagen, sier landssjef for AirHelp i Norge, Andreas Hermansson.

Tallene viser også at 22. desember normalt er den travleste dagen på de største flyplassene i Norge.

– Dermed er det lurt å styre unna både den 21. og den 22. desember dersom du skal fly i år, forteller Hermansson.

Mange er bundet til faste reisetider i julen, men dersom man er litt fleksibel er det langt mindre sjanse for forsinkelser om man reiser på andre tidspunkter enn de to nevnte datoene.

– Både lille julaften og julaften har få forsinkelser sammenliknet med øvrige reisedager i jula, så det kan være fornuftig å legge opp reisen nærmere julaften, anbefaler Hermansson.

Når det gjelder returen hjem, er også her rådene klare.

– 2. juledag virker å være en fast reisedag for mange, for det er gjerne flere grener av familien som skal besøkes. Den 26. desember er også en dag med mange forsinkelser. Den 29. desember er den dagen som normalt har færrest forsinkelser. Så for alle som skal problemfritt hjem før nyttår, anbefaler vi å velge den dagen for hjemreisen.

Med 30. desember er det akkurat motsatt. Det er dagen med flest forsinkelser mot slutten av julen.

Normalt er ettermiddag og tidlig kveld tiden med flest forsinkelser i flytrafikken. Dette gjelder også i julen, forteller Andreas Hermansson.

– Om du kan velge et tidlig fly, er det større sjanse for at det tar av og lander til oppsatt tid. Mellom kl. 16.00 og kl. 22.00 er tidsrommet der de fleste og de lengste forsinkelsene finner sted, og i julen i fjor var bare 64 prosent av flyvningene i dette tidsrommet i rute. Dette gjelder nærmest uansett flyplass eller dato man reiser, sier Hermansson.

Han avslutter med følgende råd til alle flyreisende i den kommende høytiden:

– Mye trafikk blir det uansett, så det beste er å være godt forberedt og stresse ned så mye som mulig. Ellers er det greit å kjenne sine rettigheter i forhold til flyselskapene dersom man skulle være utsatt for en forsinkelse eller kansellering. Forsinkelser er jo dessverre svært vanlig i juletiden, avslutter Andreas Hermansson. (ANB)

De beste og de verste dagene

Beste tiden for utreise

Før julaften:

Dato: 24. desember

Tidsperiode: Kl. 06.00-12.00

Etter julaften:

Dato: 29. desember

Tidsperiode: kl. 06.00-12.00


Verste tiden for utreise

Før julaften:

Dato: 21. desember

Tidsperiode: kl. 16.00-22.00

Etter julaften:

Dato: 30. desember

Tidsperiode: Kl. 16.00-22.00

Kommentarer til denne saken