Selv om det fortsatt er noen dager igjen til nasjonaldagen og Grunnlovens 200-årsjubileum, er værmelderne ganske sikre når de melder at sola kommer på helgevisitt.

- Det er stor sannsynlighet for at været blir bra på Øst- og Sørlandet 17. mai, sier vakthavende meteorolog hos storm.no, Solbjørg Apeland.

Slik meldes været på 17. mai.

Varme og sol fra Sverige

Det ventes at en svak høytrykksrygg som ligger over Sør-Sverige, skal vokse seg større på vei til Sør-Norge de nærmeste dagene.

- Østlandet får nok det fineste 17.mai-været med temperaturer tett oppunder 20 grader. Det blir mye fint vær, opphold og lengre perioder med sol, sier Apeland.

Lavtrykk fra Island

Verre blir det med våre medborgere i Nord-Norge og Vestlandet.

- Hos oss her i vest og i nord ser det ut til at et lavtrykk fra Island skal gi en kaldere og fuktigere ramme på nasjonaldagen. Sjansen for nedbør er større i disse delene av landet, forteller Apeland.

- Stor sannsynlighet, men ikke sikkert

Meteorologen understreker at værmeldingen kan forandre seg i dagene framover, men at det er vanskelig å vite hvor stor sjansene for endring er.

- Jeg vil si at det er stor sannsynlighet for at den varslede høytrykksryggen kommer som planlagt, konkluderer Apeland.

Snart slutt på pollen

Med sol, oppholdsvær og varme øker også mengden pollen i lufta.

17. mai er mange ofte ute i mange timer, og plagene kan bli store for dem som er allergiske.

Pollenvarselet fra Norges astma- og allergiforbund viser at sesongen for bjørkepollen går mot slutten. Det er fortsatt beskjeden spredning av Salix.

Pollenvarsel for to dager

- Nedbøren som har vært, og som fortsetter i dagene framover mot onsdag og torsdag, renser lufta og demper pollenplagene. Hvor fort lufta "forurenses" igjen, er det vanskelig å si noe om, sier meteorologen hos storm.no.

Målinger av pollenforekomst gjøres ved hjelp av en pollenfelle som er plassert utenfor Meteorologisk institutts bygninger på Blindern. Basert på analyser av innsendte prøver og værprognoser utarbeides pollenvarsler for Østlandet med Oslo for de kommende to døgn.