Gå til sidens hovedinnhold

Milliontilskudd til østfoldskoler

Artikkelen er over 4 år gammel

Sparebankstiftelsen tildeler Østfold fylkeskommune 26,5 millioner kroner til et treårig prosjekt som skal gi bedre helse i skolene.

– Dette er et utrolig bra tiltak som jeg mener Rakkestad bør søke på, synes ordfører Ellen Solbrække, som også sitter styret i Østfoldhelsa og var derfor kjent med at søknaden var sendt.

– Man har noen prosjekter fra før i mindre skala. Dette åpner muligheter for mange elever i og med at over hundre skoler har mulighet til å søke, sier hun.

RØRE 6–19 fremmer bevegelsesglede, matglede og læring med insentivordning for skoler og frivillige organisasjoner, kompetanseheving for lærere, utstyr til fysisk aktivitet, skolegårder og skolerestauranter. Østfold fylkeskommune har jobbet med dette temaet over en lengre periode og vil nå legge til rette for at dette kommer flest mulig barn og unge til gode.

Skalerer opp

Bakgrunnen for tildelingen som nå gis startet med et lite prosjekt initiert av Skjønhaug skole i 2015. Elevene skulle lage kokeboka Løp-og-spis – som fokuserte på lokale råvarer og sunne oppskrifter. Sparebankstiftelsen støttet dette prosjektet, og har fulgt utviklingen siden.

– Flere av Sparebankstiftelsens tildelinger har bakgrunn i mindre prosjekter som vi tidligere har støttet, og hvor vi ser et potensial for å skalere opp. Søknaden til RØRE 6–19 er et resultat av nettopp dette, og administrasjonen har vært involvert i utviklingen, sier Sparebankstiftelsen.

– Vi er en veldig stolt bidragsyter. Det er et prosjekt vi har heiet veldig på, sier Linn Catrine Lunder i Sparebankstiftelsen.

Og tildelingen gis altså til tross for at søknaden har kommet fra det offentlige som stiftelsen normalt ikke gir støtte til.

- Vi ser etter prosjekter hvor ildsjeler involverer seg. Og det er ildsjeler også i det offentlige. Prosjektet treffer så bredt, barn og unge i hele Østfold. Det er på skolen alle er, så derfor håper i midlene bidrar til noe som kan bli det offentlige kjerneoppgave, nemlig helsefremmende tiltak, forklarer Lunder.

Stort prosjekt

Beløpet er det nest største beløpet stiftelsen har gitt noensinne.

Alle skoler i Østfold blir invitert med i prosjektet, gjennom at de kan søke støtte til tiltak som fremmer elevenes arbeidslyst. I tillegg går fylkeskommunen inn med store egenandeler. Prosjektperioden går over tre skoleår og begynner høsten 2017.

Prosjekt åpnes opp for alle barn og unge i Østfold i alderen 6 til 19 år. Det er totalt 125 grunnskoler og 14 videregående skoler, og til sammen er det 46.000 barn og unge som er elever på skoler i Østfold. Prosjektet er det største folkehelseprosjektet av sitt slag på norske skoler.

Kommentarer til denne saken