(Halden Arbeiderblad)

Til sammen brant det seks steder i Halden og Aremark i natt, opplyser brannsjef i Halden kommune, Ole Christian Torgalsbøen, til HA.

Brannen i Aremark var ved Trollnestjern. De fem øvrige var i Halden, blant annet i Ør-skogen, ved Aspedammen og Iddesletta.

– Dette er en helt ekstrem situasjon. Vi har holdt på hele natta, og hadde skogbrannhelikopter frem til mørket kom. Vi har blitt lovt helikopter i dag også, så nå venter vi på melding når som helst, om at det er i lufta og på vei til Halden, sier Torgalsbøen.

Skogbrannhelikopteret som var ute i går, hadde til sammen i overkant av 200 dropp.

Bistand fra flere hold

Av de seks brannene, er det to av dem som må prioriteres i dag. Disse er ganske store, men utgjør ingen spredningsfare, melder Torgalsbøen. Nå har de overvåkning av områdene med skogbrannfly.

– Det er ingen åpne flammer, men det ryker kraftig. Vi er forberedt på flere skogbranner igjen i dag, og at lyn og torden skal gjøre så tidligere branner blusser opp igjen slik som i forigårs.

På grunn av situasjonen, har Halden brannvesen vært nødt til å overlate ansvaret for de dagligdagse, ordinære hendelsene til brannvesenet i Sarpsborg.

I tillegg har brannvesenet samarbeidet med brannvesenet på svensk side og de har fått bistand fra Sivilforsvaret.

– Hvis situasjonen vedvarer må vi også rekvirere Forsvaret, sier Torgalsbøen.

Til sammen er rundt 200 mål påvirket av brannene som har vært i natt.

Mange innringere

Torgalsbøen opplyser at de har mottatt ekstremt mange meldinger om mulige skogbranner.

– Det er veldig fint at folk ringer inn, det setter vi pris på. Men det er fint om folk gjør noen flere vurderinger på om det faktisk er reelle branner. Vi brukte mye ressurser i går på å sjekke opp situasjoner som viste seg ikke å være branner.