(Halden Arbeiderblad)

NRK meldte ved 21-tiden mandag at mannskapene i Aremark hadde gått over i en etterslukkingsfase. Man forventet at det kom til å ta lang tid fordi brannen hadde gått 70 centimeter ned i bakken.

En hytte i området og nærliggende naturreservat ble dermed reddet unna flammenes rov.

Skogbrannhelikopteret ble sendt til en annen skogbrann på Østlandet, hvor behovet ble ansett som større.

Dette har hendt:

– Brannen var ikke spesielt stor da meldingen kom, men nå har vi mistet kontrollen på den, sa brannsjef i Halden og Aremark, Ole Christian Torgalsbøen mandag ettermiddag.

Brannvesenet trodde først at det brant rundt 500 kvadratmeter ved Nordre Stangebråtentjern i Aremark, men vind og tørt terreng førte til at ilden fikk tak. Landets største brannhelikopter ble satt inn for å få hjelpe til.

– Vi har akkurat gått i gang med helikopterhjelp, men dette er en hissig og kraftig brann. Vi har ikke kontroll, sa vaktleder Roger Andersen i Øst 110-sentral til NTB i 18-tiden.

Omdirigerte mannskap og utstyr

Meldingen om enda en skogbrann i Aremark kom allerede ved 13.20-tiden i dag, mandag:– Vi har rykket ut til Nordre Stangebråtentjern sørøst for Trollnestjern, forklarte brannsjef Torgalsbøen.

Deler av skogbrannreserven var da på vei til området for å rydde etter brannen ved Trollnestjern i helga.

– Vi hadde allerede godt med styrker og utstyr i området, så disse omdirigeres nå, sa brannsjefen.

Da HA pratet med Torgalsbøen var mannskapene fortsatt på vei ut.

– Vi har fått melding om at det er snakk om cirka 500 kvadratmeter, opplyste han vedrørende den nye brannmeldingen.

Utrykningsleder i Aremark brannvesen, Leif Ivar Fagerhøy, opplyste til HA ved 16.30-tiden at omfanget av den nye skogbrannen var økende.

Klokka 17.30 ankom et skogbrannhelikopter:

– Vi får det største helikopteret som er i Norge, sa Fagerøy til HA.

– Vær så snille og sjekk før dere ringer

Meldingen om brann ved Abbortjern som Øst 110-sentralen meldte om først i dag, viste seg å være røk fra en pipe.

– Vi setter veldig pris på at folk ringer oss og tipser når de frykter for skogbrann. Men vi ber om at man sjekker opplysningene så godt man kan før man ringer. På den måten kan vi spare veldig mye ressurser på å sjekke ut tilfeller som ikke er brann, påpekte brannsjef Torgalsbøen overfor HA.

Det var et skogbrannfly som oppdaget røk ved Nordre Stangebråtentjern. Vannet ligger like ved eiendommen Nordre Stangebråten i Aremark.

Les HAs saker om den siste tidas branner her