Fant død hval ved badestrand i Skjeberg

FUNNET DØD: Den fem meter lange grindhvalen ble funnet død i Løkkevika i Skjeberg.

FUNNET DØD: Den fem meter lange grindhvalen ble funnet død i Løkkevika i Skjeberg. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

En fem meter lang grindhval er nylig funnet død innerst i Løkkevika i Skjeberg. Nå skal eksperter undersøke hva som tok livet av den.

DEL

Den store delfinen, som nesten aldri tidligere er observert i dette området, er i løpet av de siste dagene funnet død på rundt fire meters dyp innerst i Løkkevika i Skjeberg. 1. påskedag var fagpersonell på plass for å undersøke åstedet.

– Ifølge ekspertene så snakker vi her om en langfinnet grindhval som nesten aldri beveger seg inn hit, sier Sten Helberg i Naturvernforbundet i Østfold.

Fem meter lang

Den fem meter lange hvalen skal i løpet av neste uke bli flyttet ut fra Løkkevika. Deretter er planen å dra den opp på en holme slik at eksperter kan undersøke hva den har dødd av.

Det er Skjærgårdstjenesten, Naturvernforbundet i Østfold og organisasjonen Passion for Ocean som nå samarbeider om å undersøke hvalen. Marinbiolog Pia Ve Dahlen mener grindhvalen nesten aldri er blitt observert i disse farvann.

– Den er ganske vanlig på Vestlandet og nordover mot Island, men her i området er det så vidt jeg vet kun vært observert et par ganger i nyere tid, sier hun.

Hun mener hvalen antagelig har vært syk da den forvillet seg inn langs Østfold-kysten.

– Friske dyr svømmer gjerne ikke inn og dør slik, men det kan være flere årsaker til at den endte opp her. Det er derfor det er så viktig for oss å få undersøkt hva som tok livet av den. Den ser litt tynn ut, noe som tyder på at den er underernært. Om dette kommer av at den har spist noe den ikke skulle, eller som følge av svekkelse og sykdom gjenstår å se, sier hun.

Halvannet tonn

Men det er ikke bare å dra hvalen ut av Løkkevika. Trolig veier den minst halvannet tonn.

– Det er litt av et prosjekt egentlig, men det er som sagt interessant å finne ut hva som gjorde at den døde. Uansett kan den ikke bli liggende her, for stanken av en råtten hval-kropp på tre-fire meters dyp vil være uutholdelig for folk i nabolaget, sier hun.

Hun håper også at den døde hval-kroppen kan bli brukt i undervisning.

– Nå skal vi undersøke den og senke den på et dykkevennlig dyp. Deretter vil vi bruke skjelettet og forråtnelsesprosessen gjennom sommeren i undervisningsøyemed, for å fortelle omverden litt mer om denne spennende arten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken