Tester varslingssystem over hele landet, men ikke i Rakkestad

ALARMEN GÅR: Sivilforsvaret tester varlingssanlegget to ganger i året, vanligvis andre onsdag i januar og juni.

ALARMEN GÅR: Sivilforsvaret tester varlingssanlegget to ganger i året, vanligvis andre onsdag i januar og juni. Foto:

Varslingssystemet i Rakkestad ble nedlagt på 90-tallet.

DEL

Onsdag 8. januar klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet «Viktig melding - lytt på radio» i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg. I Indre Østfold kommer det derimot til å være stille.

Varslingsanleggene i Askim, Mysen og Rakkestad ble nedlagt på 1990-tallet. Den kalde krigen var over. Av innsparingshensyn ble en rekke anlegg over hele landet lagt ned. I Østfold overlevde fem anlegg: Moss, Fredrikstad, Sarpsborg, Halden og Spydeberg .Men for fem år siden var det over og ut også for Spydeberg-anlegget. Det var plassert på ungdomsskolen.

Andre steder tester Sivilforsvaret hvert år varslingsanleggene i januar og juni. Signalet sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene. Signalet betyr i praksis at du skal søke informasjon i for eksempel radio, tv og sosiale medier.

– I fredstid kan varslingsanleggene blant annet brukes ved industriulykker med påfølgende utslipp av giftige eller farlige stoffer. Mens i krig kan anleggene brukes ved fare for flyangrep, sier Tore Ketil Stårvik, som er sjef for Sivilforsvaret i en pressemelding.

Artikkeltags