Gå til sidens hovedinnhold

Pusser gammel takstein

Artikkelen er over 11 år gammel

Gammel grønske og mose skal bort på taksteinen når Filtvedtstua skal bli tett.

Lass på lass med takstein. Hver enkel teglplate skal rengjøres for gammel mose og skitt. Taksteinen kommer fra Filtvedtstua, som ble satt opp på Rakkestad bygdemuseum på slutten av 1940-tallet.

Det er Rakkestad Rotary Klubb som har tatt på seg den tidkrevende jobben. I alt 3.200 takstein skal rengjøres.

- Nå er vi ferdig med den ene halvsiden, roper Dag Gjulem. Han må bruke høy røst, for her jobbes det. To mann står med drillen. En tredje kjører traktor inn og ut av verkstedet med paller av takstein. Vi er på industrifeltet. Møkk og grønske blir borte når Thor Øverby og Sven Åge Varden pusser bølgene på teglen.

- Vi ble bedt om å koste for hånd, men da hadde vi aldri blitt ferdig. Så da fant vi ut at vi kunne bruke drill med børste, sier Gjulem idet Ole Anders Holmsen kjører traktoren inn i hallen. Han skal hente en ny pall med takstein.

Fra tiltakspakka
Rotary Klubb begynte tirsdag. I gjennomsnitt jobber fem mann på dugnad.
- Vi kaller det meningsfylt hverdag. Vi møtes, jobber og har det artig. Dugnadsånden i Rakkestad er ikke borte, påpeker Gjulem.

Kommunestyret bevilget denne måneden penger til utskifting av taket på Filtvedtstua. Bygningen fra 1770 var i ferd med å få store skader på grunn av lekkasjer i taket.

- Hvis taket ikke er tett, får slike gamle bygg fort følgeskader på grunn av lekkasjer. Det hadde fått store konsekvenser og vært tragisk for en så gammel bygning dersom vi bare hadde latt det gå videre, sier leder for teknisk seksjon, Thorbjørn Stubberud. Det skal legges på et undertak med lekter, hvorpå den gamle taksteinen skal legges oppå igjen.

Gammel takstein
Når taksteinen sist ble rengjort er det ingen som vet. Ei heller hvor lenge den har ligget på Filtvedtstua. Men Eva Bjørnstad på Lokalsamlingen fant noe interessant i et brev fra styret til Rakkestad bygdemuseum, datert 19. desember 1946:

- Bygningen er tekket med bord og krum teglstein. Denne skal fortsatt benyttes, heter det i brevet. Når teglsteinen ble lagt på bygningen etter at den ble oppført i 1770, vet vi ikke.

- Vi er veldig fornøyd med at vi nå får dette taket, sier kultursjef Grethe Torstensen. Framdriften avhenger av været, men forhåpentligvis er taket tettet og ferdig til jul.