Sps stortingskandidat: Ja og nei til abort

– Vanskelig: Johan Edvard Grimstad, Senterparti-politiker og stortingskandidat fra Råde, uttaler seg om abort i en ny bok om tro og kristendom. Hva han mener om saken, kommer imidlertid ikke eksplisitt frem, ifølge avisen Dagen.

– Vanskelig: Johan Edvard Grimstad, Senterparti-politiker og stortingskandidat fra Råde, uttaler seg om abort i en ny bok om tro og kristendom. Hva han mener om saken, kommer imidlertid ikke eksplisitt frem, ifølge avisen Dagen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Johan Edvard Grimstad fra Råde er Senterpartiets 3. kandidat på stortingslisten fra Østfold. Han er vag om sitt standpunkt om selvbestemt abort.

DEL

– Dette er et vanskelig tema, konstaterer Grimstad overfor Fredriksstad Blad.

Fjernet bokavsnitt

Senterparti-politikeren, som beskriver seg selv som «moderat konservativ kristen», er en av fire forfattere som bidrar i en bok som utgis i august.

De skriver blant annet om sitt forhold til tro og kristendom, ifølge den kristne avisen Dagen. Forrige uke meldte Dagen at ett av Grimstads avsnitt ble endret, et avsnitt som handlet om hans syn på abort.

Her sa han at han var negativ til abort privat, men kunne «leve fint med å tillate det i samfunnet generelt».

– Jeg så at uttalelsene kunne misforstås, derfor ba jeg om at det skulle endres. Jeg gikk også en ekstra runde med meg selv og gode samtalepartnere for å finne ut av dette, sier Johan Edvard Grimstad til FB.

– For selv om jeg personlig synes at abort er vanskelig, må jeg finne ut hvordan jeg kan forvalte en lov som har en annen etikk og moral enn meg.

Vil ha færrest mulig aborter

Han sitter i dag på fylkestinget, er gruppeleder for Senterpartiet og nestleder i nærings- og kulturkomiteen. Grimstad har også tredjeplassen på Østfold Senterpartis stortingsliste til valget i september.

Partiet har lenge hatt svært god oppslutning på meningsmålingene.

– Er du mot selvbestemt abort?

– Jeg vil ikke si det ene eller det andre. Jeg er nok restriktiv, men det er forskjell på det private plan og det å skulle ha en slik lov i et samfunn der folk har forskjellige syn på dette. Jeg ønsker færrest mulig aborter, men et forbud er ikke nødvendigvis et riktig virkemiddel, svarer Grimstad.

– Man bør hjelpe kvinner til å bære frem barnet, med god informasjon og gode støtteordninger.

Livets start

– Så du mener at man skal bære frem et barn uansett, selv når kvinnen ikke ønsket å bli gravid, og også hvis det har skjedd en voldtekt?

– Særlig det med voldtekt er jo veldig vanskelig. Jeg kjenner noen som har valgt å bevare barnet i en slik situasjon, og jeg vil gjerne støtte henne. For andre vil det være helt utenkelig, og det er jo i alle fall en grusom situasjon, sier politikeren.

– Generelt, hvis jeg skal følge regeletikk, hvor man mener at livet starter ved unnfangelse, noe som er vanlig kristen tankegang, ville jeg sagt at det ikke er riktig å gjennomføre en abort. Følger jeg en konsekvensetisk modell, ville selve konsekvensene av handlingen være bestemmende og problemet ikke så svart-hvitt.

Grimstad fremholder at det for dem som ikke mener at livet starter ved unnfangelsen, vil ha en annen vurdering.

Endre lovforvaltningen

– Jeg ville nok oppfordret kvinnen til å vurdere å beholde det. Samtidig kan jeg ikke sette meg til doms over noen. Det blir ugreit, sier politikeren, som også har en ledende rolle i Oase-bevegelsen.

Grimstad er heller ikke klar i sitt svar på om han vil endre dagens lov om selvbestemt abort. Han erkjenner at det ikke er flertall på Stortinget for å endre den.

– Jeg må se om det er mulig for en kristen å tenke at dagens lov er noe man kan leve med. Men det jeg er helt tydelig på, er at jeg ønsker å forandre på hvordan loven forvaltes. Abort er vanskelig, og jeg ønsker mer rådgivning fra helsepersonell om hvordan man kan få hjelp hvis man bærer frem barnet, påpeker han.

– Det viktigste for meg er å få ned antall aborter. Noen må jo forsvare barnet. Og samtidig ha forståelse for kvinnen i dette og innse at vi lever i et samfunn med forskjellig verdisyn.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken