(Nettavisen)

Tirsdag morgen ble flere personer alvorlig skadd i en stor eksplosjon i en bygård sentralt i Göteborg i Sverige. Det fortelles om dramatiske scener med folk som ropte og skrek fra balkonger i bygget og beboere som brukte laken for å fire seg ned.

Seks personer er i skrivende stund alvorlig skadet, og minst 16 personer er brakt til sykehus, melder NTB via det svenske nyhetsbyrået TT klokka 11.40.

Det har versert flere teorier rundt hva som kan ha ført til den stor eksplosjonen. Én ting som poengteres i svenske medier er at det bodde en person som har vitnet i flere rettsaker i boligbygget, og at denne personen kan ha vært mål for et attentat. Teorien har ikke politiet til nå villet kommentere, men de sier at de tror det er snakk om en villet handling.

Under en pressekonferanse kl 10.30 sier politiet at de foreløpig ikke vil konkludere, men at de har en teori:

- Vi tror noe har eksplodert. Det gjenstår å se om noe er plassert der, men vi tror det, sier en representant for politiet.

Vitne i flere gjengsaker

Aftonbladet skriver at politiet har avhørt en beboer som tidligere har vært vitne i flere gjengkriminalitetssaker. Politiet vil imidlertid ikke uttale seg om mulige motiver, og vil heller ikke si om det var noe trusselbilde knyttet til enkelte beboere.

Ifølge politiet er det innledet etterforskning av såkalt allmennfarlig ødeleggelse, og skadeomfanget er uklart.

Samtidig sier politisjefen i Stor-Göteborg at ulykkesteorien ikke er helt avskrevet.

- Vi tror at det handlet om en enkelt sprengladning som ble plassert i en port, og der trykkbølgen siden spredte seg simultant i flere trappeoppganger, sier en politimann som jobber med saken til Göteborgs-posten.

– Fokus på å endre taushetskultur

Litt over klokken 14.30 kalte statsminister Stefan Löfven og innenriksminister Mikael Damberg inn til pressekonferanse.

– Jeg vil begynne med på henvende meg til de skadde og de som bor i leiligheter som er rammet. Jeg vil uttrykke min sympati med de som er rammet, sa Stefan Löfven.

– Göteborg skal kjenne at de har hele landets støtte, sier statsministeren.

Temaet på pressekonferansen penset raskt inn på spørsmål rundt hva som kan ligge bak eksplosjonen.

– Om det ikke er trolig at er naturlige årsaker til hendelsen, så er det snakk om et attentat. Isåfall innebærer det at det er mye mer alvorlig. Må dere tenke i nye baner hva gjelder å beskytte vitner og lignende?

– Først vil jeg ikke bidra til spekulasjoner rundt motiv til denne hendelsen. Med det sagt har regjeringen satt fokus på å bryte taushetskulturen i Sverige. Vi har hatt en utredning som har kommet med forslag om alt fra skjerpet straff for de som truer vitner, bedre vern for vitner, sa innenriksminister Damberg.

Les også: Stor eksplosjon i boligblokk i Göteborg - over 20 personer til sykehus

Flere skadet

Brannvesenet sier de foreløpig ikke har kontroll over brannen, da de er usikre på om det brenner flere steder i bygningen.

- Vi har transportert 20-25 personer til sykehus, og noen bedømmes å være alvorlig skadd, sier Tony Strömberg i ambulansetjenesten til Sveriges Radio.

Sahlgrenska universiktetssjukhuset rapporterer at de har fått inn tre eldre kvinner som er alvorlig skadd: én i 60-årsalderen, én i 70-årsalderen, og én i 80-årsalderen, melder NTB via nyhetsbyrået TT.

I tillegg har de fått inn en mann i 60-årsalderen og en kvinne i 30-årsalderen med lettere skader, og ytterligere en pasient hvis skadeomfang er uklart.

En brannmann skal være lettere skadd.

- Alle ville ut

- Folk sto og skrek og alle ville ut, og det var folk på balkongene, sier en som kom seg ut av huset sammen med sin samboer, melder Göteborgs-Tidningen.

En beboer på stedet forteller at flere mennesker firet seg ned fra sine leiligheter ved hjelp av laken i Annedal sentralt i Göteborg.

En av de evakuerte forteller til P4 Göteborg at han hørte et kraftig smell som rystet bygget. Han sier det bor mange eldre og barnefamilier i blokka.

Hendelsen påvirker trafikk og kollektivtrafikk i området, opplyser politiet i Göteborg.